Studium v Pekingu? Marxismus-leninismus ani propagandu nemáme, hlásí Češi

Čína láká stále více zahraničních studentů. Desítky mladých lidí se ročně vydávají do Říše středu, aby využily mezinárodní studijní programy a načerpaly nové zkušenosti. Většina studentů vyhledává kratší pobyty a stáže. Těch, kteří se rozhodnou v Číně strávit celé studium, je jen pár. A mezi nimi i sourozenci Johanka a Oliver Šteindlerovi, které vyzpovídala zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Oliver Šteindler studuje v Pekingu mezinárodní vztahy, vedle toho si stihl udělat certifikát na čínskou medicínu. Na Pekingské univerzitě právě dokončuje pátý rok, jeho sestra Johanka první.

„Jedinečná zkušenost. Studoval jsem tam mezinárodní obchod. Člověk se tam setká s lidmi z celého světa, je to multikulturní. Zároveň se seznámí s novými lidmi a získá čínské kamarády,“ pochvaluje si mladý Čech zkušenost z Pekingské univerzity.

Zatímco Oliver už na začátku studia trochu čínsky uměl a teď mluví plynně, Johanka začala od nuly. Studuje v angličtině. Odlišná kultura se jí líbí, i když na některé věci si v životě na koleji musela zvykat. „Třeba sprcha. Měla jsem nabitou kartičku, tu jsem tam přiložila a bylo vidět, jak peníze jedou dolů. Přitom padal jen poprašek vody,“ vzpomíná.

Výuku si ale oba pochvalují. „Marxismus-leninismus nemáme, ani propagandu. Záleží, kde profesoři studovali… Čím dál tím více je kapacita mezinárodních profesorů. Ať už máme videokonferenci se Stanfordem, nebo přijede laureát Nobelovy ceny za ekonomii,“ popisuje Oliver benefity své výuky.

Čeští studenti: Čína je jako jízda na horské dráze (zdroj: ČT24)

Smog? Hodnoty kolem 60 jsou výhra

Mínusem je cenzura internetu. Dá se obejít, ale přístup k informacím zpomaluje. A taky smog. „Když jsou u nás v Čechách hodnoty kolem šedesáti, zavírají se školy. Tady, když máme index 60, jsme nadšení a říkáme, jak je krásné počasí,“ usmívá se Johanka.

O studijní pobyty v Číně zdaleka není takový zájem jako o ty na Západě. V Pekingu se ročně objeví kolem patnácti studentů, ale většina přijíždí na kratší pobyty a stáže. Šteindlerovi si cestu našli sami. S přibývající spoluprací českých a čínských měst i univerzit se ale pro studenty objevují nové možnosti.