Brity by mohlo čekat další referendum, připouští možný adept na britského premiéra

Británie by mohla uspořádat další referendum ještě před tím, než podá oficiální žádost o vystoupení z EU, a to ohledně vztahů, které se jí podaří vyjednat s Bruselem. V deníku The Daily Telegraph to uvedl britský ministr zdravotnictví Jeremy Hunt, který se podle britských médií bude nejspíš ucházet o post britského premiéra po Davidu Cameronovi, který v důsledku výsledků referenda o vystoupení Británie z EU skončí ve funkci na podzim.

Politik, který v premiérském křesle vystřídá Camerona, by měl mít možnost jednat s Evropskou unií ještě před tím, než podá oficiální žádost o vystoupení z bloku, která zahájí dvouletou lhůtu vyjednávání, uvedl Cameronův konzervativní kolega a člen jeho dosavadní vlády Jeremy Hunt.

„Než nastavíme odpočítávání (do odchodu země z EU) musíme vyjednat dohodu a dát ji ke zvážení britskému lidu, a to buď v referendu, nebo jako manifest konzervativců před parlamentními volbami,“ dodal Hunt. 

Jednoznačně se proti druhému referendu o brexitu vyjádřil britský ministr pro evropské záležitosti David Lidington. „Nemyslím, že by to bylo v pořádku (zopakovat referendum). V demokracii je záhodno respektovat výsledky hlasování a zařídit se podle nich,“ řekl v rozhovoru, který otiskl polský konzervativní list Rzeczpospolita.

Z ministra financí premiér nebude

Mezi britskými konzervativci se zatím dál hledají kandidáti na nástupce britského premiéra Davida Camerona, který v důsledku výsledků referenda skončí v úřadu na podzim. Už v pondělí britský časopis Spectator oznámil, že je „vysoce pravděpodobné“, že se ho právě Jeremy Hunt pokusí nahradit v úřadu. Zdroj svého tvrzení ale časopis neuvedl.

Podle příspěvku uveřejněném v listu The Times se naopak o premiérské křeslo nehodlá ve vnitrostranickém klání ucházet ministr financí George Osborne, který spolu s Cameronem usiloval o pokračování členství Británie v evropském bloku.

„Není v mé povaze dělat věci napůl a já jsem bojoval v kampani před referendem vší silou. Věřil jsem ve správnost naší věci a bojoval jsem za ni tvrdě,“ napsal Osborne. „Nejsem osobou, která by mohla přinést jednotu, kterou má strana nyní potřebuje,“ dodal.

Britský ministr financí George Osborne
Zdroj: Joshua Roberts/Reuters

Moc času už případným zájemcům nezbývá. Lhůta pro podání nominací na nového lídra konzervativců uplyne ve čtvrtek. Favority jsou bývalý starosta Londýna Boris Johnson a ministryně vnitra Theresa Mayová. Ani jeden z nich ale zatím oficiálně kandidaturu neoznámil.

Camerona čeká zřejmě poslední unijní summit

Výsledky referenda zatím bouří politickou scénou v Británii i Evropě. V průběhu dne by se mělo uskutečnit tajné hlasování o nedůvěře předsedovi Labouristické strany Jeremymu Corbynovi, který je obviňován z toho, že byl v boji za udržení Británie v EU příliš vlažný. Ze stínového kabinetu mu už odešly dvě třetiny lidí.

Do Bruselu mezitím odcestuje na svůj možná poslední unijní summit David Cameron, který by měl svoje evropské kolegy seznámit se situací po referendu a se svými představami o bezprostředních následných krocích. Londýn a EU zatím nenašly shodu ve věci, která je pro další postup zásadní. Země Evropské unie dávají jasně najevo, že jednání o britském odchodu a o novém uspořádání vzájemných vztahů nezačnou do chvíle, než dá Británie jednoznačně najevo, že chce Unii opustit, a spustí tak postup podle příslušného článku unijní smlouvy. Britové by naopak rádi začali o budoucnosti diskutovat ještě před tímto nevratným krokem.

Vydáno pod