Chaos po brexitu mluvčí Kremlu přirovnal k rozpadu Sovětského svazu

Zmatek po britském referendu, ve kterém se voliči minulý čtvrtek vyslovili pro odchod země z Evropské unie, připomíná kolaps Sovětského svazu v roce 1991. Soudí to podle agentury Bloomberg mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

I když je nerozumné načrtávat přímé paralely, je zřejmé, že Británie prochází „turbulentním, matoucím a nepředvídatelným obdobím“, řekl Peskov novinářům. Mnoho generací si podle něho jasně vzpomíná na tu dobu „nejistoty“.

Sovětský svaz byl rozpuštěn v prosinci 1991, rok a půl poté, co vyhlásily samostatnost sovětské pobaltské státy, tedy Estonsko, Litva a Lotyšsko. Ty o 13 let později vstoupily do Evropské unie a NATO. Rozpad SSSR označil nynější ruský prezident Vladimir Putin za největší geopolitickou katastrofu 20. století.

Sám Putin označil výsledek referenda za důkaz „nespokojenosti s migrační a bezpečnostní politikou EU“. Kreml ale chce přesto s Británii spolupracovat. „Máme docela komplikované vztahy s Velkou Británií. Doufáme, že vzhledem k novým skutečnostem tam převládne pochopení nutnosti dobrých styků s naší zemí,“ prohlásil Peskov.

Spaská věž Kremlu
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Na internetu mnozí spekulují, že bez silného britského hlasu v EU by mohlo dojít ke zmírnění protiruských restrikcí. „Moskva se může radovat. Podle některých komentářů přestává existovat exkluzivní klub, který tlačil Rusko mimo své hranice. Bez Velké Británie bude v Unii těžké prosazovat další sankce proti Rusku,“ uvedl v minulých dnech zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Šéf Kremlu Vladimir Putin ale žádné zmírnění sankcí neočekává. Kreml je prý připraven na dialog s EU. „Klíč k řešení sankčního problému ale drží ukrajinské vedení, které by mělo splnit závazky vyplývající z minských mírových dohod,“ řekl ruský prezident. Výsledek referenda odráží nespokojenost s řešením migračních a bezpečnostních problémů Evropy, míní.