Brexit vývoj Unie nezastaví, shodli se v Praze ministři zahraničí

Rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii je vážná věc, nezastaví ale další vývoj společenství. Po jednání s ministry zahraničí Visegrádské čtyřky, Německa a Francie to řekl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. Podle něj by byla chybnou reakcí na vystoupení Británie rychlá a překotná integrace EU i dělání, že se nic nestalo.

„Jsme připraveni pokračovat v integraci EU tam, kde to všichni naléhavě potřebujeme,“ řekl Zaorálek po pražské schůzce ministrů zahraničí. Unie by se měla soustředit na projekty, které mají praktické dopady na životy lidí.

Rozhodnutí Britů je věc vážná, které litujeme, na druhé straně je to něco, co nemůže zastavit a nezastaví další vývoj Evropské unie. Jsme připraveni udělat všechno pro to, aby tento projekt pokračoval i nadále.
Lubomír Zaorálek

Představitelé Visegrádské čtyřky (Česka, Slovenska, Maďarska a Polska) se společně se zástupci Německa  a Francie shodli, že by 27 členských států EU po odchodu Británie mělo začít diskutovat o tom, „jakou Unii do budoucna chceme“.

Proces obrody EU musí řídit členské státy

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák proto na pražské schůzce navrhl svolání zasedání ministrů zahraničí členských států, na kterém by se mělo už v červencovém termínu diskutovat o dalším směřování Unie. „Abychom posílili kredibilitu členských států a ukázali, že máme jednotný názor a schopnost v Evropské unii fungovat,“ upřesnil Zaorálek.

Debata o změně Unie musí probíhat na platformě 27 členských států a mají ji vést jejich lídři.

Klíčovou otázkou je podle účastníků schůzky v pražském Černínském paláci vytvoření nového vztahu s Británií. „Máme zájem, aby ten vztah byl kvalitní, abychom se v něm chovali jako přátelé, kteří se navzájem potřebují,“ řekl Zaorálek. „Nezáleží to ale jen na nás, ale i na Británii,“ dodal.

Miroslav Lajčák
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Lajčák upozornil, že proces odchodu Velké Británie by měl začít brzy, protože tamní občané i lidé ve zbytku Evropy si zaslouží vědět, co rozhodnutí Britů v referendu o svém setrvání v EU přinese.

Aktuálně podle něj nastalo právní vakuum, kdy politický stav neodpovídá právnímu. Británie by to měla řešit aktivováním příslušného článku unijní smlouvy. „Tím pádem by se právní stav stal souladným s politickou realitou,“ uvedl. Poté už není třeba pospíchat, proces bude vyžadovat jistou dobu. Nynější stav je nebezpečný tím, že vyvolává prostor pro populisty a „vykladače“, dodal Lajčák.

Lubomír Zaorálek v neděli uvedl, že předsedu Evropské komise Jean-Clauda Junckera v současné době nevidí jako muže na svém místě. Lajčák k tomu v Praze řekl, že by se nemělo ukazovat prstem. „Každý by se měl zamyslet nad tím, proč je dnes takový stav, že lidé ztrácejí důvěru, že EU je schopna hledat odpovědi na otázky, které je zajímají,“ řekl.

  • Co dál? Otázka, na kterou musí po britském referendu hledat odpověď špičky Evropské unie i Spojeného království. Jaký bude scénář odchodu Velké Británie z EU? Kdy celý proces odstartuje? Téma dnešního vydání 90' ČT24. Otázky můžete posílat prostřednictvím Facebooku – napsat je do aplikace Dotazy pro hosta – nebo Twitteru (k tweetu připojte hashtag ‪#‎hpct24). Můžete také posílat videodotazy přes aplikaci iReportér.

Potřebujeme čas. Nenuťme Británii odejít hned, žádá polský ministr

Šéf polské diplomacie Witold Waszczykowski
Zdroj: ČTK//imago stock&people

Polský ministr zahraničí ještě před odjezdem na pražské jednání vyzval k uklidnění a zmírnění tlaku na rychlý odchod Británie z EU.

V polské televizi TVP Info reagoval na páteční vyjádření špiček EU, které vyzvaly k co nejrychlejšímu zahájení jednání o odchodu Británie z EU, jakkoli by to mohlo být bolestné. „Potřebujeme delší čas na rozmyšlení. Nemůže to být ukvapená akce, nelze naléhat a nutit Británii k co nejrychlejšímu odchodu,“ uvedl.

Podle něj měla Unie pro Británii po více než čtyřech desetiletích členství udělat více, aby ji udržela ve společenství.

Podle polského ministra jsou představitelé Unie také částečně zodpovědní za to, že Britové v referendu odhlasovali odchod z Unie. „Vina leží na obou stranách. Určitě Britové měli své důvody pro odchod z EU. Ale také se člověk musí ptát Unie, Bruselu, proč nebylo možné udržet tak důležitý stát v EU,“ řekl.

Jiný polský ministr, Henryk Kowalczyk, jenž má ve vládě na starosti legislativu, uvedl, že to byla rozhodnutí představitelů EU, která vedla k brexitu. „Mimo jiné chyběla ochota naslouchat občanům, což vedlo k britské situaci. Kdyby Británie měla více svobody vládnout si sama, kdyby nebylo (unijního) tlaku v různých oblastech, nejspíše by k brexitu nedošlo,“ řekl Kowalczyk stanici Telewizja Republika.

Polsko v pátek uvedlo, že EU pro zachování jednoty po britském referendu potřebuje novou smlouvu, která by zvýšila roli svrchovaných států.

Vydáno pod