Zrádce! volali na německého prezidenta, zřejmě kvůli migraci

Německý prezident Joachim Gauck byl urážen a vypískán během návštěvy saského města Sebnitz u hranic s Českem. Rozvášnění demonstranti mu nadávali do zrádců národa a skandovali: „Táhni!“ Došlo i ke strkanici, policie proti jednomu z protestujících použila slzný plyn. Důvodem vulgarit by mohl být vstřícný postoj německé hlavy státu k uprchlíkům.

Gauck město u hranic s Českou republikou navštívil v rámci Dne putování. Podle policie na prezidenta pokřikovala asi třicetičlenná skupina, když se z náměstí přesouval na radnici. Vzhledem k užití slzného plynu muselo být ošetřeno několik lidí. Jeden z demonstrantů byl zadržen.

Německý deník Die Welt uvedl, že na internetu se v uplynulých dnech objevovaly výzvy extrémní pravice k narušení návštěvy hlavy státu. Nadávky tak mohou souviset se vstřícným postojem, který Joachim Gauck zastává k lidem prchajícím do Evropy. Netají se také silným odporem ke krajní pravici. V Sasku byl německý prezident urážen již v březnu tohoto roku ve městě Budyšín.

Spolkový ministr spravedlnosti Heiko Maas i šéf saské vlády Stanislaw Tillich již incident odsoudili. Podle Maase, kterému se ve východním Německu stalo totéž, byl slovní útok děsivý, podle Tillicha ostudný.