Irácká armáda hlásí úplné dobytí Fallúdže

Irácké jednotky dobyly poslední čtvrť, kterou ve městě Fallúdža ještě drželi bojovníci Islámského státu (IS). Podle agentury AP to sdělil velitel fallúdžské operace generálporučík Abdal Vaháb Saadí, který zároveň oznámil vítězné ukončení bitvy o toto město ležící asi 50 kilometrů západně od Bagdádu, v provincii Anbár.

Premiér Hajdar Abádí ohlásil vítězství nad IS ve Fallúdži už před více než týdnem. Boje v některých částech města, včetně čtvrti Golan, ale ještě pokračovaly.

„Z tohoto místa v centru Golanu oznamujeme, že (čtvrť) byla protiteroristickými silami zcela vyčištěna, a posíláme iráckému lidu dobrou zprávu, že bitva o Fallúdžu je ukončena,“ prohlásil generál Saadí ve státní televizi. Vyhlášení vítězství nicméně neznamená, že jsou boje definitivně u konce. Irácké vedení předpokládá, že se ve městě stále skrývají desítky až stovky bojovníků loajálních Islámskému státu.

Zpravodaj ČT: Irácké vedení předpokládá, že ukryto zůstává několik desítek či stovek příslušníků IS (zdroj: ČT24)

Saadí zároveň mimo jiné sdělil, že během operace s cílem vyhnat z Fallúdže síly Islámského státu bylo zabito 1800 radikálů. Původní odhady přitom hovořily o několika stovkách mrtvých obránců. Podle informací zpravodaje ČT Jakuba Szántó při boji o Fallúdžu padly také desítky příslušníků iráckých sil – armády, ale i policie a také šíitských milic. Irácká armáda se spojenci zahájila ofenzivu 23. května. Saadí řekl, že tehdy bylo ve městě 3500 až 4000 členů IS.