Ozbrojenci zaútočili na hotel v Mogadišu. Patnáct mrtvých

Radikální ozbrojenci během soboty zaútočili na jeden z hotelů v centrální části somálského Mogadišu. Na místě nejprve vybuchla nálož, posléze zde útočníci zadrželi několik rukojmích a obrnili se proti policejnímu komandu. Mezi 15 oběťmi jsou členové ostrahy, civilisté i členové bezpečnostních složek. K útoku se přihlásili islámští radikálové ze skupiny Šabáb.

Předtím, než ozbrojenci vtrhli do budovy, se před ní odpálil sebevražedný atentátník. Výbuch byl silný a podle dřívějších informací při něm zahynulo nejméně sedm lidí. Atentátníci pak uvnitř hotelu drželi několik hodin dosud neupřesněný počet rukojmích. Na zasahující členy bezpečnostních sil házeli ozbrojenci granáty a stříleli na ně z automatických zbraní.

Muslimové v Somálsku a v celém světě nyní dodržují postní měsíc ramadán. Radikálové z Šábabu ale v posledních letech často během ramadánu stupňovali své útoky, a to především v místech, kde se shromažďovali lidé. 

  • Milice Šabáb, které se hlásí k Al-Káidě, do roku 2011 ovládaly velkou část Somálska, ale operace afrických vojáků je přinutila se z většiny území stáhnout. Jsou stále přítomné v některých venkovských oblastech, ale díky tlaku afrických armád už nejsou schopné dobývat území zpět. I tak ale dokážou organizovat útoky na vládní cíle ve městech i v metropoli.
obrázek
Zdroj: ČT24