Když pes trpí, lépe chutná. Festival psího masa v Jü-linu vadí i Číňanům

Každoroční festival psího masa v jižní Číně i letos pobouřil veřejnost po celém světě. Proti týrání a pojídání čtyřnohé domestikované šelmy podepsaly petici miliony lidí. Asijská zpravodajka České televize Barbora Šámalová natáčela s aktivisty, kteří v Číně bojují za ochranu zvířat. Upozorňujeme, že záběry v reportáži jsou drastické.

Vyhlášený festival v čínském Jü-linu začíná každý rok u příležitosti letního slunovratu. Psi čekají na porážku ve čtyřicetistupňovém vedru. Bez vody. Utratí je, uvaří a snědí.

Konzumace psů v Číně není běžná. V některých provinciích se ale považuje za součást kultury a každodenní stravy. Během festivalu cena masa stoupá. Řezníky, kteří psí maso prodávají, přítomnost kamer a novinářů znervózňuje. „Běžte pryč. Co jíme, je naše věc. Je to náš zvyk,“ vzkazuje jeden z nich. 

Zaživa upáleni či uvařeni

Jihočínské restaurace lákají na proslulou specialitu: křehkého psa. Srst sežehnou ohněm, aby kůže křupala. Mnoho lidí věří, že když zvíře zabijí při mučení, chutná lépe. „Psům svážou nohy a tlamu a zaživa je upálí letlampou. Nebo je omráčí a hodí do velké pánve s vařící vodou,“ popisuje Wu Süe-lien z Centra pro ochranu zvířat.

Každý rok jezdí na festival dobrovolníci a snaží se psy vykoupit. Přestože jich stovky zachrání, jejich mise pokaždé končí neúspěchem. „Nerozlišují mezi domácími mazlíčky a tím, čemu říkají toulaví psi. Jedí všechny, zlaté retrívry, labradory, tibetské dogy,“ rozčiluje se ochránce zvířat Tu Jü-feng. Někteří z aktivisty zachráněných psů mají obojek - znamení, že někomu patřili. 

Události: Protesty proti pojídání psů v Číně (zdroj: ČT24)

Distancuje se i čínská vláda

V Číně každoročně snědí statisíce psů. Aktivisté vědí, že záchrana několika desítek z nich nic nezmění. Věří ale, že když budou na festival psího masa upozorňovat, podaří se jim zabránit alespoň týrání a krutému zacházení.

Od festivalu se distancuje i čínská vláda. K nelibosti obchodníků zakázala zabíjení psů na ulici. V některých částech Číny aktivisté prosadili zákaz desítek restaurací se psím masem. Bez zákonů na ochranu zvířat je ale bitva za nejlepšího přítele člověka složitá.

Kromě Číny se psi často objevují na talíři také v Jižní Koreji a Vietnamu. Naopak židovské i muslimské tradice psí pečínku zakazují. Sinolog Petr Kříž upozornil, že pojídání psího masa má v Asii odvěkou tradici a že Číňanům naopak připadá barbarské, že v Evropě se pojídají tak roztomilá zvířátka, jakými jsou králíci či zajíci.