Šéf labouristů odmítl odejít: „Poškození pracujících Britů nedopustíme“

Šéf labouristů Jeremy Corbyn odmítl kvůli výsledkům britského referenda odstoupit. Právě on patřil k viditelným tvářím kampaně za setrvání země v EU. Mnozí spolustraníci ho obviňují, že obhajobu setrvání země neprosazoval dostatečně silně. Dvě poslankyně už v pátek dokonce vyzvaly k vyslovení nedůvěry Corbynovi – šéf strany ale reagoval tím, že ve funkci hodlá pokračovat.

Corbyn by prý zcela jistě kandidoval znovu, pokud by labouristé v dohledné době pořádali volební sjezd. „Británie je silně rozdělena, mnoho lidí má pocit, že politici přestali pracovat pro ně,“ uvedl Corbyn při projevu v Londýně. „Mezi zaměstnanci průmyslu a dělníky existuje silný pocit bezmoci,“ řekl Corbyn a obvinil vládní konzervativce z přehlížení těchto lidí.

Jeho strana prý nedovolí, aby střední a nižší vrstvy platily za nestabilitu způsobenou odchodem země z EU. Podle něj se nyní Británie po referendu musí zaměřit na to, jakou zemí chce být, a usilovat o zdravou ekonomiku zaručující pracovní místa v celé Británii. „Hlasy mladých lidí, kteří ve velké míře volili pro setrvání v EU, nesmí přijít vniveč,“ dodal předseda labouristů.

Zpravodaj ČT: Britská společnost je hluboce rozdělená. Geograficky a generačně (zdroj: ČT24)

Proti jeho setrvání se ale tvoří uvnitř strany jasná opozice. „Výsledek referenda pro nás byl katastrofou a vedení za to musí převzít svůj díl odpovědnosti,“ řekla jedna z iniciátorek za Corbynovo odstoupení Ann Cofeyová. „Byla to ledabylá kampaň bez dostatečně silného poselství a sám předseda k tomu přistoupil lhostejně,“ dodala.

Když máte lídra, který působí lhostejně, nemůžete se divit, pokud k tomu veřejnost přistoupí podobně“.
Ann Coffeyová
Poslankyně labouristů

 Dvě poslankyně žádají šéfa stranických poslanců, aby na pondělí svolal mimořádnou schůzi labouristických členů sněmovny. Předseda klubu ale zatím žádné stanovisko nedal. Pokud by ke schůzi svolil, hned v úterý by o Corbynově pozici poslanci strany tajně hlasovali.   

Zmíněné poslankyně doufají, že v tajné volbě by se za ně řada kolegů postavila a společně vyvinuli dostatečný tlak ke Corbynově rezignaci. V takovém případě by ale potřebovali hlas minimálně 50 poslanců, aby vyvolali stranický volební sjezd.

obrázek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod