Nejhorší povodně za sto let zabily v Západní Virginii desítky lidí

Nejméně 23 lidí zemřelo při povodních v americké Západní Virginii. Řada dalších se pohřešuje. Do pátracích operací se zapojilo na 200 vojáků. Mohutné bouře a velká voda zničily víc než stovku domů a desetitisíce lidí zanechaly bez elektřiny. Přírodnímu živlu čelí i západní Kalifornie, kde při rozsáhlém požáru zemřeli dva lidé.

Západní Virginie mluví o nejhorších povodních za uplynulých 100 let. „Místní zprávy od našich úředníků krizového řízení uvádí, že nejmíň šest okresů se potýká s rozsáhlými materiálními škodami. Podle dřívějších zpráv bylo vážně poškozeno nebo zničeno víc než 100 domů,“ konstatoval guvernér Virginie Nick Glover.

Šest desítek silnic je neprůjezdných kvůli stromům popadaným na vozovky a počet takto přerušených komunikací se ještě zřejmě zvýší.

Desítky lidí museli záchranáři vyzvednout se střech domů, kam před stoupající vodou lidé utekli. Nejhůř postiženou oblastí je okres Greenbrier, kde záplavy smetly domy, poničily mosty a silnice. „Našel jsem jen nějaké kusy, hledal jsem tady dole po cestě. Něco je přímo tady, ale stále jsem nedokázal najít třeba horní části domu,“ podotkl jeden ze zasažených obyvatel Virginie.

Povodně v Západní Virginii (zdroj: ČT24)

Zatímco ve Virginii bojují se záplavami, západní pobřeží se dál potýká s ohněm. Lesní požár ve střední Kalifornii připravil o život nejméně dva lidi a zničil desítky domů.

„Je to těžké, nikdy jsem nic takového neviděl. Obvykle slyšíte o jedné nebo dvou stavbách, teď nedokážu ani spočítat, kolik domů okolo mě vyhořelo,“ podotkl Kaliforňan. „Ztratil jsem všechno, co mám, doslova všechno. Ale mám štěstí, jsem naživu a mám svého psa,“ prohlásil další.

Požár v Kalifornii
Zdroj: Reuters/Noah Berger

Před živlem se evakuovaly stovky lidí, v ohrožení je ale dalších 1500 domů. Požár spálil už přes 12 tisíc hektarů a dál postupuje. Bojuje s ním 800 hasičů, ovšem zatím marně. Další požár navíc zuří asi 20 kilometrů od Los Angeles. Kvůli silnému větru i extrémnímu horku meteorologové varují, že se oheň může rychle rozšířit.

Vydáno pod