Venezuelská opozice má prý ověřenou petici požadující referendum

Caracas – Venezuelská opozice oznámila, že má dostatek ověřených podpisů pod peticí, v níž požaduje odvolání prezidenta Nicoláse Madura. Opozice již dříve předložila volební radě 1,97 milionu podpisů. Ta ale vyzvala k ověření totožnosti nejméně 200 000 signatářů, aby mohl být zahájen proces vedoucí k referendu. Opozice chce prezidenta sesadit kvůli současné ekonomické krizi i autoritativnímu způsobu vládnutí.

Statisíce Venezuelanů v posledních pěti dnech přišly odevzdat své otisky prstů, aby mohly být jejich podpisy pod peticí ověřeny. Koordinátor referenda Vicente Bello řekl, že počet ověřených podpisů nyní „evidentně přesahuje požadované minimum“. Platnost nyní musejí oficiálně uznat volební úředníci.

Až se tak stane, musí opozice shromáždit čtyři miliony podpisů pod druhou petici, než bude moci být vyhlášeno referendum. Opozice vyčítá volební radě, která je podle ní napojená na Madura, že se snaží zdržovat průběh procesu, neboť je to v zájmu vládnoucích socialistů.

Vládnoucí špičky zdržují vyhlášení referenda

Vláda má k odkládání referenda dobrý důvod. Pokud se hlasování uskuteční až po 10. lednu a Maduro bude odvolán, nahradí ho do konce jeho mandátu viceprezident Aristóbulo Istúriz. Stihne-li se plebiscit dříve, musejí se konat nové prezidentské volby, v nichž by v současnosti velmi nepopulární vedení země patrně nemělo velkou šanci.

Venezuela trpí kritickou ekonomickou situací, vysokou kriminalitou a nedostatkem základního zboží v obchodech. Opozice vyčítá socialistickým dědicům autoritářského prezidenta Huga Cháveze nejen bídnou ekonomickou situaci, ale i popírání principů demokracie. Maduro na kritiku reaguje prohlášeními, že jsou za krizi odpovědni podnikatelé a opozice financovaná zahraničními podvratnými silami.

Opozice odevzdala 2. května petici s podpisy téměř dvou milionů lidí, 600 000 z nich ale úředníci odmítli uznat. Některé z nich podle vlády patřily mrtvým lidem, další měly jiné chyby.

Signatáři petice měli čas do pátku, aby přišli do center zřízených volební radou k ověření svých identifikačních průkazů a otisků prstů. Mnozí kvůli tomu vystáli několikahodinové fronty.

Maduro byl zvolen prezidentem v dubnu 2013 a jeho volební období by mělo trvat do roku 2019.