Papež František hovořil v Arménii o genocidě

Papež František se při návštěvě Jerevanu odchýlil od připraveného textu, když kritizoval genocidu Arménů, spáchanou v Osmanské říši v letech první světové války. Již podruhé tak použil výraz, proti kterému se Turecko ostře ohrazuje. Na nynější papežovo vyjádření Ankara zatím nereagovala.

„Je smutné, že tato tragédie, tato genocida byla bohužel první z politováníhodné řady strašných katastrof minulého století,“ uvedl papež ve svém projevu v prezidentském paláci při setkání s hlavou státu Seržem Sargsjanem, dalšími arménskými politiky a diplomatickým sborem. V předem rozdaném textu výraz genocida nebyl.

František poprvé označil masakry Arménů Osmanskou říší v roce 1915 za genocidu loni, čímž vyvolal nevraživou reakci tureckého vedení, které z Vatikánu na deset měsíců stáhlo velvyslance.

Turecko připouští, že mnoho křesťanských Arménů žijících v Osmanské říši bylo zabito v potyčkách s osmanskými silami během války, ale zpochybňuje arménské odhady ohledně 1,5 milionu obětí a odmítá, že by masakry byly systematicky řízené a představovaly genocidu. Argumentuje také, že současně Arméni zabili mnoho muslimských Turků.

Masové vyvražďování Arménů naposledy způsobilo diplomatické rozepře začátkem června, kdy německý Spolkový sněm schválil rezoluci, podle které šlo o genocidu. Ankara v reakci na to odvolala z Berlína svého velvyslance a pohrozila, že vůči Německu podnikne další kroky.

František s arménským prezidentem
Zdroj: Andrew Medichini/Reuters

Papež přiletěl do Jerevanu na třídenní návštěvu. Cesta má mít hlavně náboženský charakter. Na začátku své čtrnácté zahraniční cesty František symbolicky zavítal do katedrály arménské apoštolské církve v Ečmiadzinu vzdáleném 18 kilometrů od Jerevanu. Doprovázel jej hlavní arménský církevní představitel katolikos Karékine II.

V sobotu má papež navštívit památník Cicernakaberd, kde uctí památku arménských obětí masakrů spáchaných před 101 lety. Během pobytu v Arménii rovněž hodlá mimo jiné vypustit holubici míru nedaleko tureckých hranic a společně s Karékinem II. odsloužit ekumenickou mši za mír. 

Vydáno pod