Soud osvobodil dalšího policistu v případu, který loni vyvolal nepokoje v Baltimoru

Americký soud zbavil všech obvinění policejního řidiče Caesara Goodsona, který se zodpovídal z podílu na loňské smrti černocha Freddieho Graye. Informovala o tom agentura AP. Smrt pětadvacetiletého muže, který podlehl následkům zranění utrpěných při zatýkání a převozu do vazby, vyvolala před rokem masové pouliční protesty v Baltimoru.

Kvůli smrti Freddieho Graye bylo obviněno celkem šest policistů. Goodson je druhým z nich, který byl obvinění zproštěn. Minulý měsíc byl osvobozen policista Edward Nero. Podle obžaloby policisté způsobili při zatýkání Grayovi těžká zranění a poté mu neposkytli pomoc, i když o to opakovaně žádal.

Řidič Goodson byl konkrétně obviňován mimo jiné z toho, že vážně zraněnému Grayovi  nezapnul bezpečnostní pás. Kvůli tomu zmlácený muž podle obžaloby spadl na podlahu vozu a jeho zranění, včetně zlomeniny krční páteře, se ještě zhoršilo.

Obžaloba neprokázala, že obviněný věděl, či měl vědět o tom, že pan Gray potřebuje lékařskou pomoc.
Barry Williams
americký soudce

Grayova smrt vyvolala loni v dubnu v Baltimoru vlnu demonstrací, které v den pohřbu vyústily v násilnosti a rabování. Několik domů a policejních automobilů bylo zapáleno. Ve městě byl na týden vyhlášen zákaz nočního vycházení.