Ve Francii pokračovaly demonstrace proti reformě pracovního práva

Odpůrci reformy zákoníku práce ve Francii se ve čtvrtek sešli k dalším demonstracím a stávkám. Napětí provázelo protestní akci v Paříži, kterou úřady nejprve zakázaly a nakonec ji po vyjednávání s odboráři na vymezeném místě povolily. Ještě před protestním pochodem tam policie zadržela 95 lidí, informovala tamní média. Podle pořadatelů se protestu zúčastnilo na 60 tisíc lidí, podle policie 20 tisíc, napsala agentura AFP.

Ve francouzské metropoli přišlo dohlížet na protestní pochod nejméně dva tisíce policistů. Demonstranty podezřelé z toho, že s sebou přináší nebezpečné předměty, podrobovala kontrole a 95 z nich zadržela.

Dobrou vůli ve snaze zabránit nepokojům projevily rovněž odbory, které posílily svou vlastní bezpečnostní službu. Nad Paříží stále visí hrozba islamistických atentátů a tlak zvyšuje evropský šampionát v kopané.

Akce se odehrála ve vymezeném prostoru v okolí náměstí Bastily. Trasa dlouhá téměř dva kilometry vede kolem říčního kanálu a v místě je pouze minimum obchodů, kterým by výlohu ničili nedisciplinovaní účastnici protestu jako při minulé demonstraci v Paříži. Uzavřena byla stanice metra Bastille.

Mnozí demonstranti považovali tyto okolnosti za směšné.

Chodit na demonstraci dokolečka je komické. Vyjadřuje to opovržení vůči občanům a odborářům.
Cécile Duflotová
bývalá ministryně pro místní rozvoj

Zakázat, či nezakázat

Hrozící zákaz odborové manifestace by byl po několika desetiletích premiérou. Navíc by se ho dopustily úřady za socialistické vlády prezidenta Francoise Hollanda, což by bylo podle komentátorů i reakcí na internetu neslýchané.

Reformu pracovního práva již schválilo Národní shromáždění a nyní ji projednává Senát. Odboráři tvrdí, že reforma nepřijatelně zvýhodňuje zaměstnavatele na úkor zaměstnanců a oslabuje postavení pracujících.

Demonstrace se konaly i v dalších francouzských městech. V Rennes na západě země asi 300 maskovaných lidí zapálilo před sídlem policie vozidla a kontejnery s odpadky, informovala rozhlasová a televizní stanice BFMTV. V Marseille se odboráři dopočítali 45 tisíc demonstrantů, policie tří tisícovek, poznamenal deník Libération.