Tornádo zasáhlo čínskou provincii Ťiang-su, zatím je hlášeno 78 obětí

Tornádo doprovázené přívalovými dešti a krupobitím zasáhlo ve čtvrtek odpoledne sever čínské provincie Ťiang-su. Podle nové bilance  si vyžádalo už 78 obětí. Dalších zhruba 500 lidí utrpělo zranění.

Tornádo se prohnalo okresem Funing, kde leží i město Jen-čcheng, kolem druhé hodiny odpolední, vítr dosahoval rychlosti 34,6 metru za sekundu, uvedla agentura Reuters. Při své cestě zničilo četné domy, vozidla a poškodilo i místní továrnu. Později zasáhlo také okres  Lianshui a město Huaian. Místy jsou po tornádu zablokované silnice.

Záběry čínské televizní stanice CCTV ukázaly obyvatele, jak do nemocnic převážejí zraněné; automobily převrácené na střechu, přelomené sloupy pouličního osvětlení a rozdrcené elektrické stožáry. 


Tornádo se zformovalo nedaleko města Jen-čcheng, které má zhruba 700 tisíc obyvatel. Jižní a východní Čínu v posledních týdnech sužují přívalové deště a bouře, které způsobily záplavy a vyžádaly si řadu obětí.

Přírodní katastrofy, především pak povodně a zemětřesení, sužují Čínu často. Záplavy, které jsou každoročně se opakujícím jevem, zhoršuje rozmach měst. Vliv mají i špatné odpadní systémy a další infrastruktura v řadě měst. Čína letos varovala před potenciálně rekordními povodněmi kvůli silnému klimatickému jevu El Niňo.

Tornáda zasáhla také USA

Nepřiznivé počasí trápí i Spojené státy. Na 30 tisíc domácností v americkém státě Indiana přišlo o dodávky elektřiny kvůli vlně bouří a větrných smrští, které se přehnaly přes severní část Spojených států. Podle agentury AP zaznamenali meteorologové nejméně čtyři tornáda, nejsou ale informace o obětech na životě.

Vítr provázející bouři dosahoval rychlosti až 160 kilometrů v hodině a na mnoha místech lámal větve stromů a strhával elektrické vedení. Jedno z tornád se přehnalo přes vesnici Seneca zhruba 100 kilometrů jižně od Chicaga a vážně poškodilo tamní domy, podle hasičů se ale lidé stihli včas ukrýt do sklepů a nikdo nebyl zraněn.

Do Chicaga přinesla bouře silný déšť, který omezil tamní letecký provoz. Na mezinárodním letišti v tomto městě bylo zrušeno 325 letů a ostatní spoje nabíraly až devadesátiminutová zpoždění. Vnitrostátní letiště odvolalo 70 letů.