Původně zakázaný protest odborů nakonec v Paříži proběhne

Francouzské odbory uvedly, že úřady povolily původně zakázanou čtvrteční demonstraci v Paříži. Akce se však uskuteční jen na vymezeném prostoru. Jde o další ze série protestů odborů proti sporné reformě zákoníku práce. V případě zákazu by přitom šlo o první podobný krok vůči odborové manifestaci po několika desetiletích.

Protestní akci svolalo sedm odborových svazů. Její účastníci chtějí projít od náměstí Bastily na náměstí Nation. Úřady ale podle listu Libération požadovaly, aby se demonstrace uskutečnila na jednom vybraném místě. Obávaly se totiž, aby se manifestace nezvrhla v násilnosti jako předchozí demonstrace. Odbory to ale odmítly. 

Minulý týden se účastníci pařížských pouličních protestů proti změnám zákoníku práce střetli s policií a násilnosti si vyžádaly desítky zraněných a zatčených. Střety provázely i předchozí demonstrace.

Socialistická vláda trvá na změnách zákoníku, které podle ní umožní snižovat míru nezaměstnanosti – ta se ve Francii pohybuje kolem deseti procent. Kritici reformy tvrdí, že změny příliš zvýhodňují zaměstnavatele na úkor zaměstnanců a oslabují postavení lidí na pracovním trhu.

Horizont ČT24: Stávka odborářů se nakonec uskuteční (zdroj: ČT24)

Odbory: Vláda jde na ruku podnikatelům

Podle zpravodaje ČT Petra Zavadila nejsou demonstrace předem odsouzené k neúspěchu. „Pokud budou protesty a stávky dostatečně mohutné a nekompromisní, může vláda sama zařadit zpátečku a svůj zákon stáhnout. V minulosti se už takové věci staly,“ uvažuje zpravodaj.

Návrh nového zákoníku práce je velice obsáhlý, kontroverze sklidily jen některé jeho části, především ty, které podle odborářů příliš liberalizují pracovní trh. „Jedná se o změny, které se týkají vztahu mezi zaměstnanci a zaměstnavateli,“ konstatuje Zavadil.

Kabinet Manuela Vallse pro zákoník argumentuje především tím, že v současnosti se podniky ve Francii bojí nabírat nové lidi, protože je složité je propustit v případě, že se ukáží jako nekompetentní. „To způsobuje, že se ve Francii nedaří zvrátit křivku nezaměstnanosti,“ uvádí Zavadil hlavní důvod, proč vláda změny prosazuje.

Vláda zároveň poukazuje na zkušenosti sousedního Španělska či Itálie, které pracovní trhy v nedávné době uvolnily. Výsledkem je pomalé zlepšování ekonomické situace a pokles nezaměstnanosti.