Smolenská tragédie: Atentát opět ve hře? Poláci exhumují těla obětí

Polská prokuratura chce exhumovat těla obětí letecké tragédie u Smolensku, kde před šesti lety zahynul mimo jiné tehdejší prezident Lech Kaczyński. Jeho bratr Jaroslaw Kaczyński, který vede vládní stranu Právo a spravedlnost, tvrdí, že mohlo jít o atentát. Dřívější závěry vyšetřování polské i ruské strany přitom hovořily o chybě pilota.

Vládní speciál mířil v dubnu 2010 na pietní akt k uctění památky obětí tzv. Katyňského masakru. Západoruské město ten den zahalila velmi hustá mlha. Letoun těsně před přistáním zavadil křídlem o stromy a zřítil se jen pár set metrů před ranvejí.

Podle zveřejněné obsáhlejší verze přepisu rozhovorů z polské pilotní kabiny byli piloti letadla pod značným tlakem činitelů z prezidentova doprovodu, kteří se je snažili přimět k přistání i přes nepříznivé podmínky a špatnou viditelnost.

Vyšetřováním se zabývaly ruská i polská strana. Obě vyloučily jako příčinu nehody teroristický útok, požár na palubě i technickou závadu 20 let starého ruského tupolevu. Shodně označily jako příčinu neštěstí chybné rozhodnutí kapitána a špatné počasí. Polské úřady se navíc rozhodly obvinit z podílu na nehodě také dva ruské letové dispečery. Moskva ale jejich vinu odmítá.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vyšetřování vedla po katastrofě liberální vláda v čele s Občanskou platformou, nyní ale moc v zemi převzali konzervativci z PiS, kteří mluví o možném atentátu na hlavu státu. Letadlo se prý mohlo rozpadnout už ve vzduchu.

Strana bratra zesnulého prezidenta PiS dosud neobviňovala Moskvu přímo z viny za prezidentovu smrt, ale tvrdila, že katastrofa posloužila Kremlu. Kritizovala také ruské úřady za průtahy ve vyšetřování a zadržování důkazů, jako je vrak letadla či palubní záznamníky. Rusko tvrdí, že důkazy nemůže vydat, dokud ruští kriminalisté pokračují ve svém vyšetřování.

Bude exhumován i bývalý prezident?

Polští prokurátoři už informovali pozůstalé o tom, že exhumace nezpopelněných obětí je nezbytná pro rekonstrukci průběhu katastrofy a stanovení jejich příčin, přestože již uplynula řada let. Prokuratura se také odvolává na to, že po neštěstí bylo v Rusku několik obětí chybně identifikováno, a tak je nutné přezkoumat všechny ostatky.

„PiS vytahuje mrtvoly z hrobů (…) Nic není svaté, nezná tabu a hlavně nemá slitování,“ napsal liberální deník Gazeta Wyborcza o počínání vládnoucí strany, jejíž ministr stojí v čele prokuratury. List také položil otázku, zda se exhumace bude vztahovat i na ostatky prezidenta a jeho choti.

Při nehodě zemřelo všech 96 osob na palubě. Mezi 89 pasažéry byli mimo jiné:

  • prezident Lech Kaczyński
  • první dáma Maria Kaczyńska
  • náčelník generálního štábu generál Franciszek Gongor
  • místopředsedkyně Senátu Krystyna Bocheneková
  • místopředseda Sejmu Krzysztof Putra
  • náměstek ministra obrany Stanislaw Komorowski
  • náměstek ministra zahraničí Andrzej Kremer
  • šéf Národního bezpečnostního úřadu Aleksander Szczyglo
  • guvernér centrální banky Slawomir Skrzypek

+ řada zákonodárců a velitelé polských pozemních, leteckých i námořních sil. Kompletní seznam nepřeživších pasažérů na webu polského ministerstva vnitra.