Případný odchod Británie z EU by se dotkl i 40 tisíc tamních Čechů

Případný odchod Velké Británie z EU by se dotkl i zhruba 40 tisíc Čechů, kteří tam žijí. Podle některých z nich mají Britové o fungování EU málo informací a o svém názoru na případný brexit příliš mluvit nechtějí. Ovlivněni jsou i velkými britskými deníky. Naposledy se za odchod Británie z EU postavil britský list The Daily Telegraph. Dva dny před referendem Británii také čeká velká debata zástupců obou táborů.

„Britové nemají dostatek informací o chodu EU a o tom, co jim členství přináší. Kampaň byla vedená spíše negativně z obou táborů byli Britové strašeni,“ uvedla Češka žijící a pracující v Londýně Alžběta Winklerová. Zároveň podle ní Britové o politice mluvit příliš nechtějí. Sama se podobně jako další v Británii zaměstnaní Češi obává, co by pro ni případný brexit znamenal.

Pokud by Británie odešla z EU, mohlo by to mít důsledky i pro české studenty na tamních vysokých školách. Jako občané EU mají totiž nyní prakticky stejné podmínky jako Britové. Platí podstatně nižší školné než jiní zahraniční studenti a mohou si vzít od britské vlády půjčku.

Češi žijící v Británii: Britové o svém názoru na politiku příliš mluvit nechtějí (zdroj: ČT24)

Britové jsou rozdělení, v Česku vedou zastánci Británie v Unii

Podle průzkumu agentury ORB pro list The Daily Telegraph by setrvání země v EU podpořilo 55 procent dotázaných Britů, pro vystoupení se vyslovilo 46 procent. V průzkumu agentury NatCen bylo pro setrvání 53 procent obyvatel Británie a pro brexit 47 procent. Příznivci setrvání Británie v EU vedou rovněž podle průzkumu agentury Survation, a to se 45
procenty. Odpůrci EU ale jejich náskok výrazně snížili.

V průzkumu agentury YouGov pro list The Times, který proběhl na internetu, ale bylo 44 procent dotázaných pro brexit a 42 procent proti.

V České republice si podle bleskového průzkumu agentury Median pro Český rozhlas přeje 60 procent Čechů, aby Británie v EU zůstala. V souvislosti s brexitem se Češi obávají především ekonomických dopadů. Lidé mají strach hlavně ze ztráty pracovních míst a omezení exportu. Naopak pro odchod je 22 procent Čechů. Průzkumu se účastnil vzorek více než tisícovky lidí.

Brity v hlasování pro odchod podpořil The Daily Telegraph

Britský list The Daily Telegraph v pondělí vyjádřil podporu vystoupení Británie z Evropské unie. Svůj postoj vyjádřil v komentáři s titulkem „Hlasujte pro odchod, abychom těžili ze světa příležitostí“. Voliče v něm vybídl, aby ve čtvrtečním referendu zakřížkovali políčko „odejít“. The Daily Telegraph má náklad zhruba 500 tisíc výtisků denně.

Odchod Británie z Evropské unie už podpořily nejprodávanější britské noviny, bulvár The Sun, nedělník The Sunday Times či jeho sesterský list Sunday. Oproti tomu konzervativní deník The Times patřící euroskeptickému Ruppertu Murdochovi si přeje udržení země v EU. Podporu členství v EU vyjádřily i listy, které byly dosud ve svých článcích spíše proti. Řadí se k nim například Financial Times, týdeníky The Economist a New Statesman nebo spíše levicový The Guardian.

Deník The Sun
Zdroj: ISIFA/EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Argumenty obou táborů shrne velká debata

Nerozhodnuté může dva dny před referendem ovlivnit ještě velká debata zastánců a odpůrců brexitu. Televize BBC ji bude od 20:00 místního času živě přenášet z londýnské haly Wembley Arena, kde ji bude sledovat na 6000 diváků.

Otázkám moderátora Davida Dimblebyho bude čelit například hlavní zastánce brexitu, bývalý londýnský starosta Boris Johnson či poslankyně Gisela Stuartová. Na straně stoupenců setrvání v EU bude starosta Londýna Sadiq Khan nebo šéfka skotských konzervativců Ruth Davidsonová. Referendum o členství země v EU se uskuteční ve čtvrtek 23. června.

Výhody setrvání a opuštění Unie
Zdroj: BBC/ČT24