Při nehodě autobusu v Srbsku zemřely dvě Češky

Události: Při nehodě autobusu v Srbsku zemřely dvě Češky (zdroj: ČT24)

Na jihu Srbska časně ráno havaroval autobus, ve kterém zemřelo pět osob včetně dvou Češek. Zbývající oběti jsou ze Slovenska. Osm Čechů bylo zraněno, z toho jeden středně těžce. V autobusu převážejícím turisty z řeckého ostrova Korfu cestovalo celkem 31 lidí včetně dvou řidičů.

Autobus patřil cestovní kanceláři Aeolus působící v Česku i na Slovensku. K nehodě došlo kolem půl čtvrté ráno na přehledném úseku dálnice Niš-Bělehrad u obce Bobovište. Podle cestujících se řidič lekl prasklého předního skla a v mírné zatáčce sjel z vozovky. Autobus se následně převrátil na bok.

Sedm Čechů bylo zraněno lehce a krátce po ošetření bylo propuštěno z nemocnice. O propuštění jednoho Čecha se středně těžkým zraněním se rozhodne během večera.

Češi přiletěli ze Srbska slovenským speciálem

Slovensko poslalo pro zraněné letecký speciál, který už přistál v Bratislavě. „Poskytneme pomoc České republice. Několik občanů České republiky pravděpodobně přiletí spolu s námi,“ uvedl slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. 

Čechům, kteří slovenský speciál využili, zajistí ambasáda dojezd do jejich domovů. Podle mluvčí ministerstva zahraničí jde hlavně o Olomouc, Brno a Ostravu. 

Ředitel Klinického centra v Niši Miodrag Lazić upřesnil, že v jeho zdravotnickém zařízení bylo přijato 16 zraněných. Dalších osm zraněných bylo přijato v nemocnici v Aleksinaci.  

Předseda slovenské vlády Robert Fico na Facebooku vyjádřil hlubokou lítost nad neštěstím a upřímnou soustrast pozůstalým.

České oběti autobusových nehod v zahraničí (za posledních pět let):

  • 20. června 2011 - Dva lidé zahynuli při srážce českého autobusu a slovenského kamionu na maďarské dálnici M15 u města Hegyeshalom nedaleko rakouských hranic. Oběťmi byli řidiči obou vozidel.
  • 27. července 2011 - Při nehodě českého autobusu na bavorské dálnici zemřel jeden člověk. Autobus mířil z fotbalového turnaje v Mnichově.
  • 14. září 2011 - Při havárii autobusu v severním Řecku zemřeli tři čeští turisté. Jejich minibus se po kolizi s jiným vozidlem převrátil.
  • 23. června 2012 - Osm mrtvých a přes čtyři desítky zraněných si vyžádala nehoda českého autobusu na dálnici ve středním Chorvatsku (jedná se o nejhorší havárii autobusu od neštěstí u českých Nažidel, při němž v březnu 2003 zemřelo dvacet lidí).
  • 31. ledna 2015 - Češka a Ukrajinka zahynuly na východním Slovensku při nehodě českého autobusu, který mířil do Užhorodu.
  • 21. června 2016 - Při nehodě autobusu s klienty CK Aeolus zemřely v Srbsku dvě Češky a osm Čechů bylo zraněno. Při havárii zahynulo podle dosavadních zpráv celkem pět turistů.
Vydáno pod