Orlandského střelce neřídily zahraniční teroristické skupiny

Události: FBI zveřejnila část rozhovoru Mateena s policií (zdroj: ČT24)

Střelec Omar Mateen, který před týdnem v gay klubu ve floridském Orlandu zabil 49 lidí a dalších 53 zranil, nebyl podle FBI řízen zahraničními teroristickými skupinami. Mateen, který se při útoku hlásil k Islámskému státu, se radikalizoval v USA. Američtí vyšetřovatelé zveřejnili přepis části jednoho z telefonátů, které střelec vedl s policií.

„Ve jménu Boha milosrdného,“ zahájil Omar první telefonát na nouzovou linku 911, který trval asi 50 vteřin a který se uskutečnil asi půl hodiny po začátku útoku. „Jsem v Orlandu a střílel jsem,“ řekl poté Mateen, který vedle angličtiny používal i arabštinu. S ohledem na příbuzné obětí se úřad FBI rozhodl nezveřejňovat hlasový záznam rozhovorů.

Agenti FBI z přepisu původně odstranili jméno teroristické skupiny i jejího vůdce, ke kterým se Mateen přihlásil. Později pak spolu s ministerstvem spravedlnosti vydali novou verzi, ve které již byla doplněna teroristická organizace Islámský stát a jméno jejího šéfa abú Bakr Bagdádího. Ministerstvo vysvětlilo, že tato jména nejdříve nebyla uvedena s ohledem na pozůstalé a také kvůli vyšetřování. 

V dalších telefonátech či rozhovorech s vyjednávacím týmem se Mateen označil za islámského vojáka, vyzval k zastavení amerických náletů v Sýrii a v Iráku a ohlásil další podobné útoky, které po jeho činu budou následovat. Zmínil se i o bombových útocích na maraton v Bostonu a teroristických útocích ve Francii.

obrázek
Zdroj: ČT24

Rovněž řekl, že má u klubu zaparkované auto s náložemi, které odpálí, pokud policie provede něco hloupého. Při následné prohlídce ale policie žádné výbušniny nenašla.

Po více než třech hodinách po začátku útoku vtrhlo do klubu zásahové komando a Mateena během přestřelky zabilo.

Policie odmítá kritiku: „Zachránili jsme mnoho životů“

Během pondělní tiskové konference se orlandská policie opět ohradila proti kritice, že nezareagovala dostatečně rychle a že střelce zlikvidovala až po třech hodinách. „To je mylný názor, že jsme tři hodiny nic nedělali,“ řekl místní policejní šéf John Mina s tím, že policie během té doby zachránila mnoho životů.

Podle časového harmonogramu, který FBI zveřejnila spolu s částí telefonních přepisů, se policejní hlídka postavila Mateenovi krátce po nahlášení střelby. Po zhruba padesáti minutách se vyjednavačům podařilo se střelcem spojit. Hovor trval asi devět minut. Po několika minutách se uskutečnil další telefonát, tentokrát 16minutový, a brzy nato ještě třetí, tříminutový. Další pokusy o kontakt již úspěšné nebyly.

Po dvou a půl hodinách od útoku policie demontovala klimatizační jednotku ze zdi klubu. Takto uvolněným otvorem, který ústil do šaten, uteklo několik návštěvníků. Ti policistům sdělili, že útočník chce během čtvrt hodiny obléct sebevražedné vesty rukojmím. Za další půl hodinu začala zásahová jednotka pomocí výbušnin a obrněného vozu probourávat do zdi klubu otvory. Po čtvrt hodině, v 05:15 místního času (11:15 SELČ), policie vysílačkou ohlásila, že Mateen byl v přestřelce zabit. Žádné výbušniny na místě nalezeny nebyly.

Šéf orlandské policie John Mina během tiskové konference
Zdroj: Carlo Allegri/Reuters

Mina na tiskové konferenci řekl, že policie od útoku provedla přes 500 výslechů a na místě činu zajistila přes 600 důkazů. Prohledávání klubu je podle Miny takřka u konce.

V nemocnicích po útoku nadále zůstává 18 lidí, čtyři z nich jsou v kritickém stavu. Lékaři dosud provedli u zraněných 54 operací, další tři byly ohlášeny na dnešek. Na krizové a asistenční středisko, které Orlando zřídilo pro přeživší a pozůstalé, se podle radnice obrátilo více než 600 lidí.