Belgická policie vyslechla šest lidí kvůli loňskému útoku v rychlovlaku Thalys

Belgická policie zadržela šest lidí kvůli loňskému pokusu o útok v rychlovlaku Thalys z Amsterodamu do Paříže. Prokuratura večer oznámila, že kompletní šestice byla po výslechu opět propuštěna. Kvůli vyšetřování policie také provedla v oblasti Bruselu šest domovních prohlídek. K pokusu o útok v rychlovlaku Thalys došlo loni v srpnu. Mladého Maročana se střelnou zbraní ale zneškodnili cestující.

Podle belgických úřadů šest zadržených lidí předstoupilo před vyšetřujícího soudce, který ale neshledal důvody pro jejich vzetí do vazby a nevznesl proti nim žádné obvinění. Podrobnosti nejsou známy, prokuratura však uvedla, že při domovních prohlídkách se nenašly žádné zbraně ani výbušniny.

Podle serveru listu Le Soir měly výslechy přispět k objasnění chování a činnosti útočníka z vlaku, marockého občana Ajjúba Chazzaního. Pokus o útok se odehrál loni 21. srpna, během doby, kdy se souprava z Amsterodamu do Paříže pohybovala na belgickém území.

Muži, kteří zneškodnili střelce, dostali medaili za statečnost
Zdroj: Reuters

Útočník, který podle vyšetřovatelů patřil k radikálnímu islamistickému hnutí, zranil dva lidi. Do vlaku nastoupil vyzbrojený modernizovanou verzí automatu Kalašnikov AKM s 270 náboji a půllitrovou lahví plnou benzinu.

Útoku zabránili čtyři cestující (tři Američané a jeden Brit), kterým se podařilo útočníka odzbrojit. Od francouzského prezidenta Francoise Hollanda za to dostali Řád čestné legie.