Pád egyptského airbusu: Paměti z černých skříněk jsou poškozené

Obě paměťové jednotky z černých skříněk zříceného egyptského airbusu jsou poškozené. Uvedly to zdroje blízké vyšetřovací komisi. Oprava zabere podle expertů dlouhou dobu. Co pád letadla způsobilo, se stále vyšetřuje. Bezprostřední ohledání pozůstatků obětí údajně ukazuje na výbuch, žádný úřad ale tuto informaci nepotvrdil. Na palubě stroje zemřelo 66 lidí.

Tým egyptských vyšetřovatelů oznámil, že části černých skříněk začal zkoumat v sobotu za přítomnosti expertů z Francie a Spojených států.

Paměťové jednotky obou záznamníků byly z obou zařízení vyjmuty a osm hodin se sušily v armádním zařízení. Vyšetřovatelé je teď analyzují, aby zjistili, zda mohou být opraveny v Egyptě, nebo je bude nutné poslat do zahraničí.

Skříňku, která zaznamenávala hovory posádky v kokpitu, našly pátrací týmy ve čtvrtek ve Středozemním moři. V pátek byl vyzvednut přístroj, jenž zaznamenává technické parametry letu. Lokalizovány byly už i trosky, kvůli velké hloubce moře v dané oblasti ale není jasné, zda budou vyzvednuty.

Nález černé skříňky z egyptského airbusu
Zdroj: EGYPTIAN AVIATION MINISTRY/Reuters

Nález obou černých skříněk zvýšil pravděpodobnost, že se příčinu tragédie podaří objasnit. Egyptské ministerstvo pro civilní letectví se kloní k názoru, že šlo o teroristický čin. Automatické senzory krátce předtím, než letoun zmizel z radarů, odeslaly informace o kouři na toaletě a v prostoru avioniky pod kokpitem.

  • Let MS804 společnosti EgyptAir se ztratil z dohledu radarů 19. května kolem půl třetí v noci SELČ na trase z Paříže do Káhiry. Úřady posléze potvrdily, že došlo ke zřícení.
  • Na palubě bylo 56 cestujících různých národností a deset členů posádky. Většinu tvořili Egypťané a Francouzi. Čeští občané se v letadle nevyskytovali.
  • Kontakt s letounem typu Airbus A320 se přerušil nad Středozemním mořem krátce po opuštění řeckého vzdušného prostoru.
  • Přesná příčina neštěstí zatím není známá. Francouzské a egyptské úřady zahájily vyšetřování. První trosky se našly den po neštěstí zhruba 290 kilometrů severně od Alexandrie. Nalezeny byly už i obě černé skříňky.
  • Egyptské úřady a ruská tajná služba považují za pravděpodobný teroristický útok spíš než technickou závadu. Letečtí odborníci mluví o výbuchu na palubě, podle Pentagonu o tom ale nejsou důkazy.
Vydáno pod