Politoložka: Fotbalové násilí? Jde o emoce a únik ze všedního života

Pyrotechniku pronáší lidé na stadiony často v botách nebo ve spodním prádle. Ve Francii se to stává s „železnou pravidelností“. V rozhovoru pro ČT24 to uvedla politoložka Vendula Divišová z Masarykovy univerzity, která sledovala páteční zápas Česko–Chorvatsko přímo na stadionu. Za příčinu fotbalového chuligánství je podle ní obecně považována snaha o únik ze všedního života, někdy jde o neadekvátní reakci policie. Bezpečnostní složky zadržely od začátku Eura přes tři stovky výtržníků.

„Promyšlený akt“

Chorvati měli už dopředu připravený protest proti chorvatské fotbalové asociaci, proti níž bojují kvůli nejrůznějším korupčním aférám. „Nebylo to nic bezhlavého ani spontánního, byl to promyšlený akt, který měl za cíl asociaci zesměšnit,“ konstatovala politoložka.

Fotbaloví fanoušci na stadion přišli se světlicemi či dělobuchy. „Bylo zajímavé, že oproti předchozímu hostitelskému městu, kde hrála česká reprezentace, byly prohlídky hodně poctivé. I přesto tam bylo doneseno hodně pyrotechniky, což není obecně problém. I na francouzských stadionech se používá s železnou pravidelností,“ konstatovala Divišová.

Fanoušci přerušili duel v 86. minutě za stavu 2:1 pro Chorvatsko, když na hřiště naházeli množství světlic. Během jejich uklízení přistála mezi pořadateli petarda a jednoho z nich zranila. V ochozech se kvůli tomu popraly frakce chorvatských příznivců.

Chuligánství nahrávají i různé situační faktory

Proč k násilí dochází, záleží podle Divišové hlavně na typu fanoušků. „Obecně se fotbalové chuligánství vysvětluje tím, že lidé hledají nějaké vzrušení a emoce. Je to o úniku ze všedního života. Jsou i fanoušci, kteří primárně násilí nehledají, ale můžou se pod vlivem situačních faktorů k násilným incidentům přidat,“ vysvětlila politoložka. K tomu dochází hlavně při neadekvátní reakci policie.

Politoložka Divišová: Pyrotechnika na francouzských stadionech je běžná (zdroj: ČT24)

Chování chorvatských chuligánů tvrdě odsoudili trenér národního týmu Ante Čačič nebo záložník Ivan Rakitič, ale také chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová. UEFA už obvinila Chorvatsko ze čtyř přestupků - používání pyrotechniky, házení předmětů na hrací plochu, výtržností diváků a rasismu.

Rusové si vysloužili podmínku, Chorvatsko se trest teprve dozví

V pondělí disciplinární komise rozhodne o trestu. „Může to být pokuta, ale i mnohem horší věci – odečet bodů, vyloučení nebo odehrání zápasů za zavřenými dveřmi. UEFA trestala v posledních letech Chorvatsko vícekrát,“ poznamenala Divišová.

UEFA si posvítí také na Turecko, a to kvůli chování jeho příznivců v pátečním zápase se Španělskem (0:3). Turecku byla vytknuta pyrotechnika a házení předmětů, ale i nedovolené vniknutí fanouška na hřiště v Nice.

Disciplinární komise už na Euru potrestala Rusko za výtržnosti fanoušků, kteří v duelu s Anglií v Marseille zaútočili i na tábor příznivců soupeře, bylo podmínečně vyloučeno z turnaje a musí zaplatit 150 tisíc eur.

Rusku přitížilo, že podobné problémy mělo i na minulém šampionátu, navíc bitky se odehrávaly i před utkáním ve městě. Ministr zahraničí Sergej Lavrov označil zatčení podezřelých ruských výtržníků za nepřijatelné.