Špionáž pro Katar: Egyptský soud vyměřil Mursímu doživotní trest

Doživotní trest dostal svržený egyptský exprezident Muhammad Mursí v kauze kolem špionáže pro Katar. Soud navíc potvrdil trest smrti pro šest jeho údajných spolupracovníků včetně dvojice novinářů Al-Džazíry. Proti verdiktu se lze odvolat. Už v květnu 2015 vynesl soud trest smrti nad Mursím a 105 islamisty za konspiraci se zahraničními radikálními organizacemi.

Mursího obhájce uvedl, že exprezident byl shledán vinným z toho, že během svého ročního prezidentského mandátu mezi lety 2012 a 2013 zadržoval tajné dokumenty k bezpečnosti státu. Obvinění ze špionáže ale káhirský soud Mursího zprostil.

Katar byl Mursího zastáncem a Egypt ho viní z podpory zakázaného islamistického Muslimského bratrstva. Novináři byli souzeni v nepřítomnosti. Televize Al-Džazíra popřela, že by někdo z jejích lidí spolupracoval s Mursího vládou.

Muslimské bratrstvo
Zdroj: ČT24

Mursí zvítězil s podporou Muslimského bratrstva v roce 2012 v prvních demokratických prezidentských volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubaraka. Po vlně protivládních demonstrací v létě 2013 ho ale svrhl vojenský puč, který vedl současný prezident Abdal Fattáh Sísí.

Už v dubnu 2015 dostal Mursí dvacetiletý trest odnětí svobody za podněcování k násilí při protivládních protestech v prosinci 2012. O dva měsíce později soud potvrdil hrdelní trest za konspiraci se zahraničními radikálními organizacemi.

Demonstrace před soudem s Mursím
Zdroj: ČTK/AP Photo/Amr Nabil

Hrdelní trest tehdy odsoudily i některé lidskoprávní organizace. Amnesty International označila líčení za „frašku založenou na neplatných procedurách“ a požadovala Mursího propuštění nebo nový proces před civilním soudem.

Kriticky zareagoval na odsouzení Mursího i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který v této souvislosti obvinil Západ z pokrytectví a nečinnosti.

Vydáno pod