Z dobrého nápadu noční můra. Čínskou vesnici terorizují makakové

Plán, který měl přilákat turisty, se jedné čínské vesnici skutečně nevyplatil. Obyvatelé obce Sien-feng v Sečuánu chtěli podpořit místní hospodářství, a tak do vesnice přivezli makaky. Opice je ale během let začaly terorizovat, nápad se tak postupně změnil v noční můru, píše server Mashable.

Vesničané ze Sien-feng v čínském Sečuánu strávili v roce 2003 celkem 48 dnů přepravou 73 opic z okolních hor a snažili se, aby se jim v novém domově zalíbilo a cestovní ruch v oblasti začal kvést. To se skutečně stalo – návštěvníků přibylo a zájem začali projevovat také investoři.

V roce 2014 se ale situace změnila poté, co zemřel hlavní investor parku. Ten pak byl kvůli nedostatku peněz nucen ukončit provoz. V současné době je vesnice doslova zaplavena 600 opicemi, které nebyly zvyklé žít ve volné přírodě a převzaly nadvládu nad obcí.

Makakové vesničany terorizují, ničí jim domy i úrodu a navíc bojují i mezi sebou. Zatím se úřadům podařilo chytit jen polovinu zvířat, která skončila v přírodě. Experti říkají, že na zbytek si budou muset vesničané zvyknout, dokud neodejdou z vlastní vůle.

Vydáno pod