Kontroverzní thajský klášter odmítá vydat svého vůdce policii

Thajská policie provádí zátah ve vlivném buddhistickém klášteře Dhammakaya. Jejím cílem je tamní opat podezřelý z korupce. Podle vyšetřovatelů se měl v rámci spravování chrámu dopustit zpronevěry. Za nejvyššího vůdce chrámu se postavily tisíce mnichů a zastánců, kteří se před budovou shromáždili a zamezili policii v přístupu.

Dvaasedmdesátiletý opat kláštera Phra Dhammajayo dosud odmítal spolupracovat s úřady – za zdmi chrámu zůstal několik měsíců. Zdůvodňoval to svým zdravotním stavem. Obvinění odmítá s tím, že je motivované politicky. Příznivci chrámu tvrdí, že Dhammajayo předstoupí dobrovolně před soud pouze v případě, že se země „navrátí k demokracii“.

Policie dorazila do blízkosti chrámu v ranních hodinách místního času. Mniši jim ale v přístupu do areálu zabránili. Nakonec pustili jen menší vyjednávací tým. Později policisté sdělili novinářům, že akci přerušili v době, kdy mniši uvnitř chrámu měli oběd – jediné jídlo během dne.

Podporovatelé opata kláštera
Zdroj: Reuters

Policejní akce je dalším střetem thajských sekulárních úřadů a komunity buddhistů po zátahu v Tygřím chrámu.

Klášter Dhammakaya byl postaven v 70. letech minulého století. Oproti jiným thajským svatostánkům se vyznačuje poměrně striktně konzervativním řádem a uzavřeností vůči vnějšímu světu. Od svých členů vyžaduje maximální loajalitu a podle mnohých vykazuje známky silně sektářské komunity.

Klášter Dhammakaya
Zdroj: Reuters

Ke kontroverzní pověsti chrámu přispěla početnost jeho členů a míra jejich oddanosti, stejně jako neobvyklý výklad buddhistické víry. Podle mnohých znalců se od tradičního učení odklání a svou činnost staví také na štědrých finančních darech. Z jiných chrámů účinně přetahuje mnichy a rozšiřuje tím svůj vliv.

Opat kláštera Dhammajayo je známý i svými vazbami na bývalého premiéra Thaksina Šinavatru a takzvané hnutí červených košil. Podporovatelé kláštera ale nadstandardní spojení se Šinavatrou popírají.

K nejhlasitějším kritikům chrámových poměrů patří právě oponenti Šinavatry. Vládní činitelé se pak obávají velkého množství chrámových sympatizantů a jejich potenciální zapojení do masových protestů.

Vydáno pod