Server odtajnil údajná data ukradená demokratům. Jde o souhrn výroků Trumpa

Ruští hackeři zřejmě sledovali vnitřní komunikaci Demokratické strany (zdroj: ČT24)

Americký server Gawker zveřejnil údajné záznamy Demokratické strany o Donaldu Trumpovi, kterých se při hackerském útoku zmocnili ruští špioni. Jde o souhrn jeho kontroverzních výroků. Dvě stě stran materiálu má dokázat, že je uchazeč o republikánskou nominaci na prezidenta lhář a podvodník. Demokraté pravost dokumentu zatím nepotvrdili. Podle Trumpa jen chtějí odvést pozornost od skandálů Hillary Clintonové.

Trump v reakci na údajný ruský útok prohlásil, že akci ve skutečnosti zinscenovali demokraté, aby odvedli pozornost od problémů Hillary Clintonové. Obsah publikovaných dat není podle něj důležitý. „Tyto informace jsou známé po mnoho let a velká část z nich je nepřesná,“ uvedl republikánský kandidát.

List The Washington Post v úterý napsal, že do počítačové sítě vedení americké Demokratické strany se dostali agenti ruských tajných služeb. Moskva prý měla kromě záznamů o Trumpovi i přístup k e-mailovému provozu demokratů.

Útok byl zastaven minulý víkend během velké operace, při níž prošlo kontrolou mnoho počítačů. Žádné finanční nebo osobní informace prý neunikly, do ruských rukou se nedostaly ani informace o dárcích volební kampaně.

Moskva: Je to pokus ospravedlnit špatnou ochranu počítačů

Mluvčí prezidenta Vladimira Putina americká obvinění odmítl. „Zcela vylučuji, že by ruská vláda nebo vládní úřady byly do tohoto zapleteny,“ řekl novinářům Dmitrij Peskov. Putinův internetový poradce German Klimenko agentuře RIA Novosti řekl, že americká obvinění mohou být pokusem ospravedlnit „intrikami nepřátel“ slabou ochranu počítačových systémů.

Jen Stoltenberg na jednání ministrů obrany zemí NATO v Bruselu
Zdroj: Francois Lenoir/Reuters

Útokům zahraničních hackerů, zejména z Ruska a Číny, byla v uplynulých letech vystavena řada států. Ke kyberbezpečnosti se aktuálně vyjádřil i šéf NATO Jens Stoltenberg. V rozhovoru pro německý bulvární list Bild prohlásil, že Aliance může na rozsáhlý kybernetický útok reagovat i rozmístěním konvenčních raket. Síla odpovědi prý bude záviset na rozsahu hrozby.

Prudký kybernetický útok může být podle Stoltenberga klasifikován jako válečné napadení a NATO musí reagovat. Aliance se musí přizpůsobit stále komplikovanějším hrozbám, jimž čelí. Právě proto se členové dohodli na tom, že se kybernetickým útokům budou bránit tak, jako se hodlají bránit útokům na pozemní, námořní nebo vzdušné cíle, řekl generální tajemník NATO.