Máte u nás speciální síly, obviňuje Sýrie Německo a Francii

Do Paříže a Berlína zamířilo obvinění syrské vlády, že na severu země operují jejich speciální jednotky. Ministerstvo zahraničí v Damašku odsoudilo přítomnost zahraničních jednotek ve městech Kobani a Manbidž a označilo ji za porušení svrchovanosti země. Německo toto obvinění ihned odmítlo.

„Sýrie to považuje za zřejmou a neodůvodněnou agresi vůči své svrchovanosti a nezávislosti,“ napsala syrská tisková agentura SANA. Německé ministerstvo obrany se ale vůči prohlášení Damašku ohradilo s tím, že tvrzení syrské diplomacie není a nikdy nebylo pravdivé.

Američany podporovaná arabská a kurdská koalice, která si říká Demokratické síly Sýrie (SDF), zahájila nedávno v Manbidži ofenzivu proti radikálům z Islámského státu. Kobani nyní kontrolují kurdské milice YPG, které jsou součástí SDF. Opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie, uvedli, že francouzské speciální jednotky v Sýrii jsou a budují si pro sebe základnu nedaleko Kobani. Vládní síly zas podporuje Rusko, které v zemi operuje s požehnáním Damašku.

V zemi máme poradce, do bojů se nezapojují

Rovněž  francouzský ministr obrany nedávno potvrdil, že tyto jednotky v zemi operují a pomáhají bojovníkům ze SDF v ofenzivě u Manbidže. Podle SOHR jsou v oblasti rovněž němečtí, francouzští a američtí vojenští poradci. Všichni ale mají jen podpůrnou roli a nebojují ve frontové linii.

V Sýrii bylo v únoru dojednáno příměří mezi vládou a ozbrojenou opozicí, které se ale netýkalo teroristických skupin jako Islámský stát a fronta An-Nusra napojená na Al-Káidu. Od dubna ale klid zbraní prakticky již neplatí ani mezi signatáři dohody kvůli obnoveným bojům.