Rusko je podle Stoltenberga v Donbasu stále aktivní

Realita na východě Ukrajiny má k příměří daleko. Každodenně zde podle generálního tajemníka NATO dochází k jeho porušování. Jens Stoltenberg také řekl, že Rusko nadále separatisty podporuje dodávkami materiálu či zbraní i radami a další pomocí. Moskva ale zapojení svých složek označuje za nepravdivé. Připouští pouze účast dobrovolníků, jejichž vůli stát nemůže ovlinit.

Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů. „To je důvod, proč dál žádáme Rusko, aby plně respektovalo ukrajinskou územní celistvost a suverenitu,“ řekl Stoltenberg novinářům po jednání ministrů obrany aliančních zemí s jejich ukrajinským protějškem Stepanem Poltorakem. Kyjev a Moskva se vzájemně obviňují z odpovědnosti za to, že vázne plnění loňských mírových dohod z Minsku o politickém řešení konfliktu. 

Poltorak před novináři prohlásil, že o příměří se dá často hovořit jen s velkými potížemi. „Jak můžeme mluvit o příměří, když je porušováno šedesátkrát a vícekrát za den? Když máme každý den zraněné a mrtvé?“ zeptal se na tiskové konferenci. Separatisté, které ukrajinská strana označuje za „teroristy“, nyní podle něj v určitých částech kontaktní linie používají i těžké zbraně včetně dělostřelectva. 

Podle ukrajinského ministra bylo od počátku roku zaznamenáno přes 7 tisíc případů, kdy bylo příměří porušeno. Ukrajinské jednotky podle něj na „provokaci teroristů“ odpověděly v 900 případech, kdy byly přímo ohroženy či hrozilo, že separatisté získají nové území. Poltorak také řekl, že v některých případech navíc separatisté střílejí na své vlastní území.

Ukrajinský ministr připomněl nejen soustředění nejméně tří ruských divizí a výcvikové infrastruktury v blízkosti ukrajinských hranic, ale také rostoucí počty ruských lodí a ponorek u ukrajinských břehů v Černém moři. 

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv už v únoru obvinil Kyjev, že brání ukončení konfliktu. „Ukrajina nedodržela svůj slib, že dá amnestii všem, kdo se zapojili do bojů v letech 2014 a 2015,“ řekl. Podle něj to znemožňuje uspořádání spravedlivých voleb na územích ovládaných separatisty.

Příslušník proruských skupin v Donbasu
Zdroj: Reuters

Cestou k trvalému a mírovému vyřešení konfliktu jsou podle Stoltenberga dál jen minské mírové dohody, které musí být všemi stranami plně uvedeny v život. „Viděli jsme mnoho problémů a porušení příměří,“ řekl Stoltenberg a připomněl také sestřely bezpilotních letadel, která k pozorování situace využívá OBSE.

Stoltenberg uvedl, že se šéfy států a vlád aliančních zemí se ve Varšavě setká ukrajinský prezident Petro Porošenko. Jednání podle generálního tajemníka Aliance ukáže trvající politickou a praktickou podporu aliančních zemí určenou Ukrajině a její suverenitě.

Moskva: NATO šíří hysterii před svým summitem

Aliance Rusko také delší dobu kritizuje za blesková cvičení, při nichž Rusové rychle přemísťují velké počty vojáků a uvádějí jednotky do akce bez předchozího varování.

Ruské ministerstvo obrany ale v reakci obvinilo NATO z šíření protiruské hysterie před aliančním summitem. „Je zřejmé, že skutečný cíl těchto výroků o ruské vojenské hrozbě je rozvířit záměrně paniku a udržovat představu o zrádném nepříteli s cílem zajistit si kolosální vojenské rozpočty,“ uvedl mluvčí ministerstva Igor Konašenkov.

Podle něj jsou protiruské výroky generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga určeny daňovým poplatníkům v zemích aliance, kteří budou muset přispět na odvrácení imaginární vojenské hrozby Ruska.

Zaorálek se Steinmeierem jsou pro prodloužení sankcí

Evropské sankce vůči Rusku by měly být prodlouženy. Shodli se na tom v Berlíně ministři zahraničí Německa a Česka Frank-Walter Steinmeier a Lubomír Zaorálek. Bez naplňování minských dohod není jejich uvolnění možné, míní. K dostatečnému pokroku přitom podle nich zatím nedošlo. Rusko dlouhodobě zmiňuje, že sankce jsou zbytečné a poškozují obě strany.

„Samozřejmě trvá závislost mezi pokrokem v minském procesu a sankcemi,“ řekl Steinmeier. O postupném uvolňování sankcí bude podle něj možné uvažovat, až v případě dosažení výrazného pokroku. Ten ale zatím šéf německé diplomacie nevidí. „Já mám pocit, že v těch základních věcech existuje poměrně velmi slušná shoda mezi státy v Evropě. Skutečně platí to, že odstraňování sankcí je spojeno s plněním minských dohod,“ poznamenal Zaorálek.