Loďstvo EU získalo povolení zasahovat proti dovozu zbraní do Libye

Mandát evropské námořní operace Sophia ve Středozemním moři se rozšířil. Vedle zastavování a zabavování plavidel využívaných pašeráky uprchlíků teď budou lodě EU dohlížet i na dodržování zákazu dovozu zbraní do Libye. Povolila to Rada bezpečnosti OSN s tím, že je možné použít i sílu.

Od loňského října mohou vojenské lodě zemí EU ve Středozemním moři zastavovat nebo i zabavovat plavidla, která se využívají k převážení migrantů ze severní Afriky do Evropy. Nyní mohou lodě v rámci operace Sophia zastavovat a prohlížet i lodě podezřelé z přepravy zbraní či jiného vojenského materiálu.

Cílem je podle zahraničních agentur pomoci libyjské vládě národní jednoty v jejím boji proti džihádistům. Většina zbraní, které se dostávají do Libye, totiž nejsou pro právoplatnou vládu, jejíž síly usilují o vyhnání bojovníků takzvaného Islámského státu z libyjského území. Zbraně jdou nyní především do rukou různých ozbrojených skupin a milicí, jejichž působení destabilizuje situaci v zemi.

Zmenší se nestabilita v Libyi, veří velvyslanec

Francouzský velvyslanec při OSN François Delattre, jehož země spolu s Británii rezoluci vypracovala, věří, že jednomyslně schválené rozšíření mandátu unijní vojenské operace Sophia posílí vládu národní jednoty, zlepší boj proti IS v této oblasti a zmenší nestabilitu v Libyi.

Libye prochází vleklou politickou a bezpečnostní krizí od revolučního roku 2011, kdy byl svržen dlouholetý libyjský vůdce Muammar Kaddáfí. Západní státy doufají, že nová vláda národní jednoty spojí množství ozbrojených frakcí a zaměří se na boj proti IS. Vláda funguje od března a západní země jí nabídly, že zajistí jejím jednotkám výcvik, pokud o to libyjský kabinet požádá.

Vydáno pod