Boje o Fallúdžu pokračují. Radikálové stále drží na 50 tisíc civilistů

Horizont ČT: Armáda obklíčila islamisty ve Fallúdži a bitva hrozí přerůst v humanitární katastrofu (zdroj: ČT24)

Armáda obklíčila bojovníky takzvaného Islámského státu ve Fallúdži. Hrozí, že bitva přeroste v humanitární katastrofu. Radikálové stále drží jako trumf desítky tisíc civilistů, ze kterých udělali svá rukojmí. Vrchní velitel iráckých vzdušných sil Amin Hamad Anwar v Horizontu ČT24 uvedl, že je také problém, že se příslušníci IS ukrývají mezi civilisty, klíčové přitom je zabránit dalším ztrátám na životech obyčejných obyvatel.

Už před dvěma týdny hlásily irácké jednotky, že dosáhly jižního předměstí města Fallúdža, které je poslední baštou takzvaného Islámského státu v Iráku. V tu chvíli se v něm měly bránit nanejvýš dva tisíce islamistů. Irácké jednotky ale musejí postupovat krok za krokem. V cestě stojí podminované ulice, dobře vycvičení ostřelovači a neustálé nebezpečí sebevražedných útoků.

Na mysli musejí mít rovněž civilisty. V pasti za islamistickými liniemi údajně zůstává zhruba 50 tisíc obyvatel. „Příslušníci IS se ukrývají mezi civilisty ve Fallúdži i jinde. Naši vrcholní politici se snaží vyhýbat civilním obětem. Je klíčové zabránit dalším ztrátám na životech civilistů,“ podotknul vrchní velitel iráckých vzdušných sil Amin Hamad Anwar.

Tábor u Fallúdže
Zdroj: ČTL/AP/Hadi Mizban

Pokusit se utéct z města znamená, že obyvatelé riskují smrt. Islamisté střílí dokonce i na děti. Přesto se v posledních dnech podařilo uniknout zhruba čtyřem tisícům lidí. „Islámský stát nám nedával jídlo ani léky. Spoustu lidí zabilo bombardování nebo hlad. A ty, kteří zůstávají ve Fallúdži, čeká neodvratně smrt,“ přiblížila uprchlice z Fallúdže Núr.

Množí se i zprávy tom, že IS, odříznutý od velké části finančních zdrojů, teď za životy civilistů vybírá výkupné. V přepočtu požaduje asi 3 tisíce korun za každého, kdo chce odejít.

Cíl porazit IS do konce roku

Irácká armáda tvrdí, že stojí asi tři kilometry od centra Fallúdže. Město prý osvobodí do několika dní. „Věříme, že v dohledné době se nám podaří získat Fallúdžu a že budeme schopni efektivně bojovat proti IS na severu. Jsem si témě jist, že do konce roku nebo na začátku příštího IS porazíme. Vlastně nemáme na výběr, musíme IS porazit a vrátit do naší země mír,“ uvedl Amin Hamad Anwar.

Území ovládané IS se zásadně zmenšilo. Věříme, že v dohledné době se nám podaří získat Fallúdžu a že budeme schopni efektivně bojovat proti IS na severu.
Amin Hamad Anwar
vrchní velitel iráckých vzdušných sil

Irácký ministr obrany svým osobním nasazením pak ukazuje, že nejde jen o dobytí strategicky významného města, ale také o otázku prestiže, kterou irácká armáda teprve postupně nabývá po ostudných porážkách Islámským státem u Mosulu nebo Fallúdže.