Tak trochu jiná káva. V Melbourne dodají ingredience, zbytek je na vás

Kavárenská laboratoř v Melbourne (zdroj: ČT24)

Není nad kávu, kterou si připravíte podle své chuti. Touto myšlenkou se inspiroval nový podnik v australském Melbourne. Životabudič tam připravují a servírují unikátním způsobem: Na stole se místo jednoho šálku objeví rovnou tři nádobky – finále přípravy už je na samotných hostech.

Princip kavárenské laboratoře je jednoduchý. Každou ingredienci – tedy poctivé voňavé espresso, horkou vodu a bohatě našlehané mléko – barmanka přinese v separátní kádince. Poté už záleží jen na citu a umění každého labužníka, jaký mok si z nich sám připraví.

Jde o hit melbournské čtvrti, kde se scházejí mladí hipsteři. Vyznavači nezávislosti a alternativy si kávu rozloženou na elementy, které si můžou podle libosti poskládat dohromady, přidali k osobitému stylu.

Nová estetika v servírování kávy rozpoutala vášnivé diskuse i na sociálních sítích. Oponenti mají podobný koncept za snobskou záležitost. Ctí tradici a na stůl prý chtějí kávu, nikoliv vědecký experiment. Teprve čas ukáže, jestli je to jen módní výstřelek nebo budoucí trend.