Berlusconi je po operaci srdce. Jeho stav byl vážný, přiznal politikův osobní lékař

Operace srdce, kterou v úterý v Miláně podstoupil bývalý italský premiér Silvio Berlusconi, se zdařila. Oznámila to Berlusconiho strana Forza Italia (Vzhůru, Itálie). Podle nemocnice San Raffaele nenastaly po zákroku žádné komplikace. Berlusconiho osobní lékař přiznal, že v době hospitalizace byl stav bývalého premiéra vážný a že byl v ohrožení života.

Berlusconi po operaci na Facebooku zveřejnil poděkování všem, kteří mu vyjádřili podporu. Byli mezi nimi prý i jeho političtí oponenti.

Devětasedmdesátiletý politik byl kvůli srdeční slabosti hospitalizován začátkem června. Lékaři rozhodli, že bude muset podstoupit výměnu aortální chlopně. Nyní by měl dva dny strávit na jednotce intenzivní péče. K běžnému životu se podle lékařů vrátí zhruba za měsíc.

Zákrok provedl šéf oddělení kardiochirurgie Ottavio Alfieri a u operace byl i Berlusconiho osobní lékař Alberto Zangrillo. Na balkoně nemocničního pokoje se s kapesníkem v ruce objevila Berlusconiho přítelkyně Francesca Pascaleová a v nemocnici byly i miliardářovy děti.

Osobní lékař uvedl, že Berlusconiho stav byl vážný

„Operace skončila, byla úspěšná,“ citovala agentura Reuters nejmenovaný zdroj z Berlusconiho strany. Zangrillo minulý týden přiznal, že Berlusconiho stav byl v době hospitalizace vážný. „Byl v ohrožení života a věděl to,“ řekl. Mluvčí strany Forza Italia přitom krátce po hospitalizaci uvedla, že nejde o nic, kvůli čemu by bylo nutné dělat si starosti.

Příznivci Berlusconiho a novináři před nemocnicí San Raffaele
Zdroj: ČTK/ABACA

Podle Zangrilla je pravděpodobné, že zdravotní problémy politika a podnikatele se vystupňovaly během předvolební kampaně před prvním kolem regionálních voleb, které se v Itálii konaly začátkem měsíce. Berlusconiho opoziční strana Forza Italia v nich příliš neuspěla, v Římě dokonce získala jen něco přes čtyři procenta hlasů.

Berlusconi patří k nejkontroverznějším italským politikům posledních zhruba dvaceti let. Se srdeční slabostí se potýká už dlouho, a když mu bylo 70 let, voperovali mu lékaři ve Spojených státech kardiostimulátor.