Nizozemka v Kataru nahlásila znásilnění. Dostala podmínku a pokutu 20 tisíc

Dvaadvacetiletá Nizozemka dostala v Kataru roční podmínečný trest za nemanželský sex. Sama přitom incident, ke kterému došlo v březnu v hotelu Doha, kde se podával alkohol, nahlásila jako znásilnění. Žena dostala zároveň pokutu 3000 ríjálů (20 tisíc korun) a po jejím zaplacení by měla být vyhoštěna.

Nizozemku jménem Laura katarské úřady zadržely hned poté, co znásilnění nahlásila. Podle BBC byla v Kataru na dovolené, podle jiných médií pracovala jako společnice. Podle diplomatických zdrojů je nyní na nizozemském velvyslanectví.

K události došlo v hotelu, kde si objednala pití. Její právník uvedl, že v něm měla drogu a sled událostí si nepamatuje. Ráno se probudila v bytě neznámého muže a nahlásila znásilnění.

Muž tvrdí, že žena se stykem souhlasila

Muž, který ji podle ní znásilnil, je ze Sýrie a byl také zadržen. Tvrdil, že noc s ním strávila dobrovolně a že si řekla o peníze, což Nizozemka popřela. Muž dostal trest 100 ran bičem za nemanželský poměr a dalších 40 ran za konzumaci alkoholu. 

V Kataru, kde je státním náboženstvím islám, trestní zákoník uvádí, že každý, kdo má sex se ženou starší 16 let a není k němu donucený, může být potrestaný odnětím svobody na dobu až sedmi let. Stejný trest by mohla dostat i žena, pokud se sexem souhlasila, uvádí BBC.

Agentura AFP připomněla podobný případ, který se stal v roce 2013 ve Spojených arabských emirátech. Čtyřiadvacetiletou Norku, která obvinila svého zaměstnavatele ze znásilnění, tam odsoudili k 16 měsícům vězení za neslušné chování, křivou přísahu a konzumaci alkoholu.