Kvůli stávce pilotů Air France neodletěly na lince Praha – Paříž dva spoje

Dva přímé spoje na lince Praha – Paříž neodletěly v neděli ráno kvůli stávce pilotů francouzské letecké společnosti Air France. Zrušen byl ranní spoj z Paříže, který měl na Letišti Václava Havla přistát v 9:05, i následný odlet do Paříže v 9:55. V pondělí by měl být podle mluvčí pražského Letiště Václava Havla Mariky Janouškové zrušen spoj z Paříže, který měl do české metropole přiletět v 14:55, a následný odlet do Paříže v 15:40.

Podle vedení společnosti Air France se i během stávky 27 procent pilotů podařilo zajistit 85 procent dálkových i domácích letů. Přesnost odletů odpovídá běžnému provozu. S maximálně patnáctiminutovým zpožděním bylo vypraveno 82 procent letů.

Společnost zákazníky informuje o případných změnách individuálně a od čtvrtka už odeslala půl milionu textových zpráv. „Nevylučujeme zrušení letů nebo zpoždění ohlášená na poslední chvíli,“ uvedla Air France v prohlášení.

Stávka vyhlášená kvůli změně zákoníku práce by měla skončit v úterý večer, pokud se ji organizátoři nerozhodnou prodloužit. Air France počítá s tím, že v pondělí zajistí 80 procent letů.

K hlavním požadavkům pilotů patří přehodnocení spolupráce s nizozemskou společností KLM, protože ta dosavadní znevýhodňuje podle pilotů Air France. Stávkujícím se také nelíbí plán na změnu pravidel pro stanovení platů, což se má kromě jiného týkat snížení příplatku za noční práci.