Bez ohledu na fotbalové Euro zahájili piloti Air France čtyřdenní stávku

Ve Francii začala stávka pilotů společnosti Air France. Protestují tak proti novému zákoníku práce, snížení platů a za zachování pracovních míst. Stávka má trvat až do úterý. Svým způsobem tak negativně zasáhne i do probíhajícího fotbalového mistrovství Evropy Euro 2016. Společnost už musela zrušit téměř 30 procent letů. Oznámila však, že přednostně zajistí spojení do měst, v nichž se konají zápasy fotbalového šampionátu. Letecké spojení s Českou republikou by alespoň v sobotu neměl protest ovlivnit.

Piloti se připojili k železničářům a také popelářům. Stávky pilotů se účastní tři odborové svazy SNPL, Spaf a Alter. Protest může být prodloužen, pokud vedení Air France nevyhoví požadavkům stávkujících. Tentokrát ale není účast na stávce tak masivní, podle mluvčího SNPL se zúčastní něco přes polovina pilotů.

V tuto chvíli to ovšem alespoň podle tvrzení vedení společnosti Air France vypadá na stávku, která nebude mít velký význam. Včera večer vedení společnosti upřesnilo své odhady jejích dopadů na provoz a došli k závěru, že budou schopni zajistit v průběhu dneška asi 70 až 80 procent letů, na dálkových letech dokonce 90 procent.
Petr Zavadil
zpravodaj ČT ve Francii

Protest je naplánován ve třech dvou až tříhodinových vlnách, z nichž první začala v 5:30 ráno, bude následovat polední a nakonec poslední, která začne v 21:30 večer. „Nechceme lety rušit, jenom zpozdit,“ řekl Emmanuel Mistrali ze SNPL. Piloti ostatních dvou odborových svazů však stávkují celý den.

Pražské letiště doporučuje sledovat aktuální informace

Mluvčí pražského Letiště Václava Havla Marika Janoušková uvedla, že podle dosavadních informací by minimálně sobotní lety mezi Prahou a Paříží neměla stávka nijak ovlivnit. Ranní spoj prý odletěl bez problémů.

Pro jistotu ale mluvčí cestujícím doporučuje, aby sledovali aktuální informace o příletech a odletech na webu letiště. „Informace přicházejí průběžně. Večer bychom snad mohli mít informace o tom, jak to bude vypadat v dalších dnech stávky,“ dodala.

Události: Stávka pilotů Air France (zdroj: ČT24)

Stávka způsobí společnosti Air France denní škody v hodnotě sedmi milionů eur (189 milionů korun). Společnost ujistila, že nechce, aby protest dopadl na návštěvníky Eura. „Bude-li se například hrát zápas Turecko-Chorvatsko, zajistíme přednostně lety z těchto zemí,“ sdělila Air France.

Turnaj se hraje v deseti městech a očekává se, že do Francie na fotbal přijede až sedm milionů návštěvníků. Piloti využili k protestu také světový fotbalový šampionát v roce 1998. Stávkovali tehdy deset dní a vedení společnosti jim ustoupilo v zahajovací den šampionátu.