Co s rozpadlými žabkami? Keňané z nich vyrábějí zvířátka pro turisty

Staré žabky nemusí po dovolené skončit jako nebezpečný odpad v moři. Projekt na ochranu přírody v Keni Ocean Sole našel nový způsob, jak vyhozené gumové sandály využít a vydělat zároveň na ochranu oceánů – vyrábí z nich barevná zvířátka, které pak jako suvenýry prodává turistům.

Ve světových oceánech skončí každoročně minimálně pět milionů tun plastového odpadu. Příliv vyplavuje na pláže plastové sáčky, lahve nebo právě oblíbené gumové sandály, které představují jeden z nejčastějších zdrojů znečištění na plážích u Indického oceánu.

Keňané, kteří jsou na penězích z cestovního ruchu závislí, pláže uklízejí. „Odpad otravuje naše ryby, včetně těch, které sami jíme,“ konstatovala dobrovolnice Matilda Mathiasová.

Žabky vyplavené na pláž v Africe
Zdroj: ČT24

Plasty se recyklují na místě, s výjimkou gumových žabek, které se posílají do hlavního města Nairobi. Nadace Ocean Sole z nich dělá osobité suvenýry, jež prodává právě turistům.

„Je to nástroj komunikace, kterým bojujeme za zdravé oceány. Říkáme: oceán není skládkou světa. Hledáme způsob, jak lidi k oceánu připoutat. Jsme modrá planeta, a na to většina lidí zapomíná,“ říká zakladatelka značky Ocean Sole Julie Churchová.

Každý rok firma zrecykluje na 400 tisíc žabek a pomáhá zvyšovat zaměstnanost v oblasti. Čištění, příprava a vyřezávání zaměstná asi stovku Keňanů. „Než jsme přešli na nový materiál, pracovali jsme se dřevem, ale shánělo se čím dál hůř. Teď to jde,“ poznamenal řezbář Francis Musau.

Keňané vyrábí z gumových žabek suvenýry (zdroj: ČT24)

„Nemohl jsem si dovolit boty, musel jsem si nějaké půjčit, abych mohl přijít do Nairobi a najít si práci. Teď si mohu dovolit posílat své dvě děti do školy, krmit je a dobře oblékat. Ve vnitrozemí mám farmu a prodávám mléko sousedům. Společnost mě podporuje, když jsem nemocný,“ pochvaloval si práci jiný zaměstnanec Eric Mwandola.

Barevná zvířátka z žabek se prodávají kromě Keni i ve Spojených státech, Británii a Německu. Část zisku jde na programy ochrany moří. Myšlenky se chytili i místní podnikatelé, kteří své výtvory prodávají rovnou na pláži turistům.