Tajemný objev: Slavná Petra odkryla 2000 let staré obřadní místo

Obrovský monument pohřbený pod nánosem písku objevili badatelé v jordánské Petře, která je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Vyvýšenou plošinu, používanou zřejmě při obřadech, našli archeologové díky satelitním snímkům, fotografiím dronů i průzkumům na místě. Studie byla zveřejněna v odborném časopise The American Schools of Oriental Research.

Petru založila ve 4. století před naším letopočtem civilizace Nabatejců, která tehdy ovládala část Jordánska, Iráku, Sýrie a Libye. Nově nalezená tribuna je dlouhá zhruba jako jeden olympijský plavecký bazén a dvakrát tak široká. Podle vědců se značně liší od ostatních památek v tomto starobylém skalním městě.

Podle keramických střepů, jež byly v blízkosti nálezu, se usuzuje, že stavba byla vybudována v polovině 2. století před naším letopočtem, tedy v době rozkvětu města.

Vědci hovoří o nálezu „skrytému všem na očích“. Odborníci věděli, že je na místě další stavba, ale nikdo ji nepopsal. „Já v Petře pracuji dvacet let a věděl jsem, že tam něco je, ale určitě je oprávněné hovořit o objevu,“ řekl badatel Christopher Tuttle.

Jordánská Petra
Zdroj: Mohammad Abu Ghosh/ČTK/ZUMA

V horách, údolích a kaňonech v okolí Petry se nachází hodně drobných svatyní a tribun, ale nic tak obrovského, uvedl Tuttle. Tato místa byla pravděpodobně využívána pro náboženské obřady a politická shromáždění.

Podle Tuttleho je velice zvláštní, že schodiště nevede do centra Petry. „Nevíme, jaký měly (svatyně) účel. Nabatejci po sobě nezanechali žádné písemnosti, v nichž by nám to vysvětlili. Považuji ale za zajímavé, že takto monumentální prvek nemá viditelný vztah k městu,“ poznamenal odborník.

Svatyně Nabatejců stejně jako u jiných semitských kultur představují nepřímý styl pro zastupování božstev jako vyřezávané bloky nebo výklenky. Nabatejci zajišťovali obchod s Řeky a Peršany a vrcholu dosáhli kolem roku 150 před naším letopočtem.

Jordánská Petra
Zdroj: Mohammad Abu Ghosh/ČTK/ZUMA

Petra byla od 7. století opuštěna, ale v roce 1821 ji objevil švýcarský cestovatel Johann Burckhardt. Je nejznámější památkou Jordánska a figuruje na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

V Petře se pohyboval i filmový Indiana Jones

Petrou projdou ročně stovky tisíc návštěvníků. Ze staveb vytesaných ve skále je nejznámější pokladnice nacházející se v ústí soutěsky, která k městu vede. Objevila se mimo jiné ve slavném snímku Indiana Jones a poslední křížová výprava s Harrisonem Fordem v hlavní roli.

Vydáno pod