V Německu zakázali muslimce vstup do veřejného bazénu v burkinách

V bavorském Neutraublingu zakázali ženám nosit do veřejného bazénu plavecký úbor zvaný burkiny. Ostatní návštěvníci jej považovali za nehygienický. Na rozdíl od v Evropě populárních bikin burkiny zahalují téměř celé tělo, obvykle se v něm koupou konzervativní muslimky. Podle starosty města je jejich nošení v rozporu s myšlenkou integrace.

Burkiny zakrývají celé tělo s výjimkou tváře, dlaní a chodidel, jsou však lehké, takže není obtížné v nich plavat. Jejich nošení způsobilo v roce 2009 kontroverze ve Francii a ve veřejných bazénech bylo zakázáno. Zahalující plavky nesou nelibě i v některých muslimských zemích, do bazénů v nich nesmí ani ženy v Maroku – z hygienických důvodů.

Nyní se zákazat burkiny rozhodlo i město Neutraubling kousek od Řezna. Podle informací německého týdeníku Focus si návštěvníci místního bazénu stěžovali na muslimku, která si v nich přišla zaplavat, navíc v době, kdy do bazénu směly pouze ženy. Jedná se o první zákaz burkin v největší spolkové zemi.

„Nechápu, proč by měly být burkiny jakožto celotělové plavky nezbytné během dne, kdy smí plavat pouze ženy,“ okomentoval nařízení starosta města Heinz Kiechle z Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU).

Své rozhodnutí opřel o pravidlo, že v krytých bazénech smí lidé plavat jen v konvenčních plavkách. Zakázán je i vstup v potápěčských úborech, sportovních kalhotách, tričkách či džínech. „Anebo dokonce i v burkinách,“ dodal starosta.

V minulosti si chtěli v bazénu zaplavat i uprchlíci, neměli však plavky a ve spodkách také nebyli do vody vpuštěni. U vchodu do šaten nyní visí informační cedule, která vysvětluje, jaký oděv je nezbytný.

Plavky v rozporu s myšlenkou integrace

Podle starosty je nesmyslné, aby vznikala různá pravidla pro stoupence jednotlivých náboženství. „Je to také v rozporu se základní myšlenkou integrace a vzájemného respektu,“ soudí Kiechle a říká, že stejný postoj mu sdělila řada občanů města.

Zákaz burkin vyvolal v Neutraublingu i nesouhlasné reakce. Proti starostovi se postavili Mladí Zelení, kteří rozhodnutí odsoudili jako „signál proti lidskosti a toleranci“. V podobném duchu se vyjádřil také Rainer Hummel ze Sociálnědemokratické strany Německa (SPD), podle nějž by měl být zákaz vždy až poslední možností a lidé by se měli pokusit o vzájemné porozumění.