Královna Alžběta slaví devadesátiny. Na oběd zve šest set neziskovek

Bohoslužba v katedrále svatého Pavla v Londýně zahájila víkend oficiálních oslav 90. narozenin britské královny Alžběty II. Spolupracovník ČT Ivan Kytka z Londýna hlásí, že Její Výsost je i ve svém požehnaném věku v dobré kondici. Nedávno vyrazila na hodinovou vyjížďku na svém oblíbeném koni. Jedním z vrcholů oslav bude oběd, na nějž Alžběta zve asi 600 charitativních organizací, kterých je patronkou. Chce připomenout jejich práci.

Alžběta, nejstarší dcera krále Jiřího VI. přišla na svět 21. dubna 1926, své narozeniny ale slaví až druhý červnový víkend. Tradice velkolepých oslav hlavy trůnu v Británii sahá do poloviny 18. století. Zavedl ji v roce 1748 král Jiří II., který se narodil v listopadu, kdy je na ostrovech špatné počasí. Královny a králové proto slaví v létě.

„Hlavní součást oslav bývá vojenská přehlídka v centru Londýna,“ říká spolupracovník ČT Ivan Kytka. Letos se však Její Výsost dožívá devadesáti let, ceremonie proto trvají již několik měsíců a jsou ještě o něco okázalejší než obvykle.

„V neděli se na ulici The Mall, která spojuje Trafalgarské náměstí a Buckinghamský palác, uskuteční velký, společný, veřejný oběd asi šesti stovek charitativních organizací, jichž je královna Alžběta II. patronkou,“ informuje o jednom z vrcholů oslav Kytka.

Slaví i Filip

V neděli odpoledne pak královna společně se svými nejbližšími pozdraví shromážděné davy z balkonu Buckinghamského paláce. „Jde o tradiční místo, kde se Britové ve významných okamžicích sdružují,“ vysvětluje Kytka a vypráví, že tento zvyk vzniknul v roce 1918, kdy Británie společně s dalšími mocnostmi zvítězila ve Velké válce. K jeho utvrzení došlo, když z balkonu v květnu 1945 zdravil národ Alžbětin otec Jiří spolu s Winstonem Churchillem.

10. červen je shodou okolností datem narození Jeho královské Výsosti vévody z Edinburghu, manžela Alžběty. I na 95. narozeniny prince Filipa Britové myslí, ale v centru pozornosti není. „Splní svou povinnost muže v pozadí, který vždy kráčí o krok nebo o dva za královnou. Nic na tom nezmění ani to, že sám má půl jubilejní výročí,“ konstatuje Kytka. 

Britové pamatují i na pětadevadesátiny prince Filipa
Zdroj: PETER NICHOLLS/Reuters

Úcta a obdiv

Celá královská rodina s Alžbětou v čele se v Británii těší nesmírné popularity a dokáže zemi spojovat. Královna připomíná tradiční a rodinné hodnoty. „Je známo, že nemá ráda technologické výstřelky. Snaží se žít velice jednoduše, ať už jde o stravování nebo trávení volného času. V tom je bezpochyby Britům příkladem,“ soudí spolupracovník ČT.

Zní to možná neuvěřitelně, poslouchejte dobře! Předminulou neděli si vyjela asi na hodinu na vyjížďku ve windsorském parku na jednom ze svých oblíbených koňů. Je pozoruhodné, v jak dobré kondici je.
Ivan Kytka
Spolupracovník ČT

Královská rodina se také odmítá zapojovat do politiky, zastává neutrální názory. „Britové, kteří jsou momentálně hluboce rozděleni i v rámci rodin nebo manželských vztahů názorem na Evropu a evropské referendum, pokud se na něčem shodnou, tak je to úcta a obdiv ke královně jako symbolu státní moci,“ podotýká Kytka.

Britové si váží práce, kterou Alžběta za uplynulých šest dekád pro Spojené království vykonala. Velmi aktivní je stále. „Bezpochyby se těší na dovolenou, na kterou odjede v červenci na skotské hrabství, kde stráví šest nebo sedm týdnů,“ popisuje Kytka, co královnu čeká, až své narozeniny doslaví.