Kazašská policie zabila dalších pět podezřelých z útoku v Aktobe

Speciální kazašská jednotka zabila pět lidí podezřelých z účasti na nedávných útocích ve městě Aktobe na severu Kazachstánu. Více než deset útočníků zastřelila policie krátce po incidentu. Útoky na několik budov a kasárna z konce minulého týdne si vyžádaly životy šesti vojáků a civilistů. Podle kazašských úřadů za atentáty stáli náboženští radikálové.

V pátek speciální jednotka v jednom bytě v kazašském Aktobe zabila čtyři lidi označené za náboženské radikály. Podle policejního prohlášení narazili v bytě policisté na ozbrojený odpor a lidé uvnitř se odmítli vzdát. Další muž začal na policisty střílet na ulici, policie ho zastřelila. Oběti mezi civilisty ani policisty si zásah nevyžádal.

V neděli útočníci přepadli dva obchody se zbraněmi a kasárna Národní gardy. Při pronásledování policie zastřelila více než deset z nich, čtrnáct zranila a šest zůstalo na útěku. Incidenty si vyžádaly i šest mrtvých vojáků a civilistů, zraněno bylo téměř 40 dalších lidí.

Prezident Nursultan Nazarbajev ve středu události v Aktobe připsal kruhům ovládaným z ciziny. Na videu se k útokům hlásí Islámský stát. Nazarbajev se domnívá, že odpovědnost za útoky nesou „stoupenci radikálních, pseudonáboženských směrů,“ kteří se řídili pokyny ze zahraničí.