Thajci oslavují svého krále. Vládne jim už sedmdesát let

Fotografie thajského krále Pchúmipchona Adundéta zdobí prakticky každé veřejné prostranství v zemi, která si připomíná 70. výročí jeho nástupu na trůn. Po sedmi desetiletích na trůnu pohlíží mnoho Thajců na 88letého monarchu obdařeného polobožským statusem jako na pilíř stability. Thajský král je v současnosti nejdéle vládnoucí hlavou státu, s 64 roky strávenými na trůně jej následuje britská královna Alžběta II.

Ovšem jeho jubileum zastiňují obavy o královo zdraví, stejně jako dlouhodobý politický rozkol v zemi. Král panující jako Ráma IX. je už více než rok v nemocnici a v úterý lékaři informovali o nové operaci srdce, která skončila „uspokojivým výsledkem“.

Thajci slaví 70. výročí panování Rámy IX.
Zdroj: Reuters

Nečeká se proto, že by se král v rámci oslav objevil na veřejnosti. Ke královskému paláci přesto přišly stovky lidí, aby svému panovníkovi vyjádřili podporu. „Chci vyjádřit králi svou oddanost a popřát dobré zdraví. Přišel jsem, i když vím, že mě neuvidí,“ řekl agentuře AFP jeden z obyvatel Bangkoku.

Horizont ČT24: Thajci oslavují svého krále, který vládne už 70 let (zdroj: ČT24)

Oslavy zahrnovaly mimo jiné i ranní náboženskou ceremonii, již vedlo 770 buddhistických mnichů. Právě toto číslo je v Thajsku považováno za šťastné.

Thajci slaví 70. výročí panování Rámy IX.
Zdroj: Reuters

Král je vnímán za nedílnou součást thajské identity a otcovskou postavu národa. Oslavy tak mohou posloužit i jako nepříjemná připomínka otázek kolem jeho následnictví, protože valná většina Thajců jiného krále než Pchúmipchona Adundéta nezažila.

Král má krom tří dcer jediného syna. Třiašedesátiletý korunní princ Vatčirálongkón ovšem zdaleka nedosahuje stejné úrovně oddanosti poddaných jako jeho otec, k čemuž přispěla i jeho lehkomyslná minulost či pokus o otcovo svržení a převzetí trůnu.

Průvod mnichů v rámci oslav 70. výročí panování Rámy IX.
Zdroj: Reuters

Pchúmipchon Adundét nastoupil na trůn jako král 9. června 1946 po zavražděném bratru Ánandovi Mahidolovi. Pátého května 1950 byl korunován jako Ráma IX.