OSN ustoupila Saúdům, práva jemenských dětí prý najednou neporušují

OSN podmínečně vyřadila Saúdskou Arábii a její spojence ve válce v Jemenu ze seznamu zemí a organizací porušujících práva dětí. Rijád si kvůli tomu stěžoval. Lidskoprávní organizace to ale považují za skandál.

„Ukazuje se, že OSN je obrovský byrokratický aparát, který má k dispozici řadu expertů, nicméně hodně klíčových závěrů je ovlivňováno spíše diplomatickým a politickým rozhodováním,“ poznamenal zpravodaj ČT Jakub Szántó.

V Jemenu dochází k porušování práv dětí na masivní úrovni, připomněl Szántó. OSN upozorňuje, že v Jemenu je pětkrát víc dětských vojáků oproti loňskému roku a ve srovnání s rokem 2014 jich šestkrát víc zemřelo nebo bylo zmrzačeno.

Loni podle nové zprávy zemřelo na území Jemenu asi tisíc dětí, přičemž 510 jich zahynulo a přes 667 bylo zraněno v důsledku bombardování ze strany arabské koalice vedené Rijádem. Té byla připsána odpovědnost také za méně než polovinu ze 101 potvrzených útoků na školy a nemocnice.

Saúdi zprávu odmítli s tím, že zmíněný počet obětí je „značně přehnaný“, a nakonec si vybojovali, že jejich země nebude figurovat v dodatku dokumentu.

Rijád v úterý předal vládě jemenského prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího 54 dětských vězňů, kteří byli zadrženi během bojů s šíitskými povstalci – těm OSN přisoudilo odpovědnost za smrt 143 dětí. Ve více než tři sta případech není jasné, kdo za incidenty stál.

Dětské oběti jemenského konfliktu
Zdroj: Hani Ali/ČTK/ZUMA

Šéf OSN Pan Ki-mun Saúdy vyzval, aby poslali do New Yorku tým, který by se podílel na revizi zprávy, stálý zástupce Saúdské Arábie při OSN Abdallah Al-Mouallimi ale označil rozhodnutí za nezvratné. „Byli jsme na seznam umístěni neprávem,“ zdůraznil.

Je to politická manipulace, zlobí se aktivisté

Aktivisté krok OSN kritizují. Organizace Human Rights Watch obvinila úředníky z „politické manipulace“, když ustoupili po bezostyšném tlaku ze strany Saúdů. Podobně se podle ní zachovala organizace loni, když z černé listiny vypustila palestinskou militantní skupinu Hamas.

Zpravodaj ČT: Saúdská Arábie má velmi účinnou diplomacii (zdroj: ČT24)

V Jemenu se bojuje od roku 2014, kdy šíité obývající sever země obsadili metropoli Saná a postupovali dál na jih. Boje si vyžádaly více než 6200 lidských životů, z nichž polovina byli civilisté. Své domovy muselo kvůli konfliktu opustit 2,4 milionu obyvatel Jemenu.

Sunnitská Saúdská Arábie podporuje vládu prezidenta Hádího, která musela uprchnout do exilu. Vrátila se loni v létě, když spojenecká koalice dobyla jihojemenský Aden. Vláda i prezident sídlí nyní v tomto přístavním městě.