Ruský umělec zapálil dveře sídla tajné služby. Dostal pokutu půl milionu rublů

Téměř milion rublů (asi 370 000 korun) má ruský umělec Pjotr Pavlenskij zaplatit za svůj happening u budovy ruské tajné policie FSB, jímž chtěl protestovat proti zatýkání Ukrajinců v Rusku. Pavlenskij, proslulý z minulosti několika skandálními společensko-politickými projekty v Moskvě a Petrohradě, loni v listopadu v přítomnosti novinářů zapálil dveře sídla FSB na moskevském náměstí Lubjanka.

Soud uznal Pavlenského vinným z poškození národní kulturní památky. Uložil mu pokutu ve výši půl milionu rublů, kromě níž musí umělec zaplatit náhradu škody v téměř stejné výši. O zaplacení opravy zničených dveří požádala soud kontrarozvědka, která v objektu sídlí.

Budova, která v centru Moskvy stojí od konce 19. století, sloužila během sovětské éry jako sídlo obávaných tajných služeb Čeka, NKVD a KGB. Nyní je centrálou jejich nástupkyně FSB.

Pavlenskij vyslechl verdikt v klidu, ale v rozporu se soudním řádem vsedě.

Pavlenskij hovoří po skončení soudu s novináři
Zdroj: Reuters/MAXIM ZMEYEV

Svou akcí, kterou nazval Hrozba, chtěl podle obhájců vyjádřit solidaritu s ukrajinskými občany, kteří jsou v Rusku vězněni za protesty proti zabrání Krymu. Jako jednoho z nich jmenoval režiséra Oleha Sencova, který si v Rusku odpykává 20 let vězení.

V minulosti Pavlenskij provedl řadu výstředních protivládních protestů. Například v říjnu 2014 se svlékl donaha a uřízl si lalůček pravého ucha, aby veřejnost upozornil na zneužívání psychiatrie pro politické účely. V listopadu 2013 si v dosud nejdrastičtějším protestu přibil hřebem genitálie k dlažbě Rudého náměstí, aby tak varoval před apatií a nečinnou odevzdaností ruské společnosti.

Vydáno pod