V Normandii platí pohotovost, kolem Seiny hrozí nové záplavy

V Normandii na západě Francie hrozí nové záplavy. Úřady a záchranáři sledují situaci hlavně v departementech Seine-Maritime a Eure, kde vyhlásili pohotovost. Největší povodně se očekávají kolem břehů Seiny v noci na pondělí asi 30 kilometrů jižně od města Rouen. Z Paříže se tam přesouvá povodňová vlna.

„Záležet bude na meteorologických podmínkách v nejbližších dnech. Je třeba vědět, že půda je nasycená vodou a každé nové srážky by mohly znovu zvýšit hladiny řek,“ uvedla francouzská ministryně životního prostředí Ségolène Royalová.

Úřady už na mnoha místech na západě Francie omezily dopravu a vyzvaly k obezřetnosti. „Je naprosto nezbytné zamezit tomu, aby se lidé nechali zaskočit a někde uvízli,“ řekla Royalová. V ohrožení může být i metropole Normandie Rouen.

Meteorologická služba Météo-France předpovídá na neděli další přeháňky ve velké části Francie. Kromě Eure a Seine-Maritime je preventivně vyhlášena pohotovost pro případ povodní v dalších 15 departementech, například v Lotrinsku.

V Paříži Seina pokračuje v poklesu

Výška hladiny v Paříži klesla v noci pod šest metrů a ráno byla na úrovni 585 centimetrů. Návrat do původní výšky kolem 1,5 metru podle francouzského úřadu pro prevenci a sledování povodní Vigicrues potrvá několik dní.

Francie je stále ohrožena záplavami (zdroj: ČT24)

Rozvodněná Seina se stala jednou z atrakcí pro obyvatele Paříže i turisty. Lidé se podle místních médií scházejí na mostech a nábřežích a pozorují a fotografují rozbouřenou řeku. „Připomíná nám to, že příroda je silnější než člověk. Nelze nic dělat, jen čekat,“ řekl 26letý podnikatel Daniel Riboulet.

Lidé pozorují rozvodněnou Seinu z mostu Alma v Paříži
Zdroj: ČTK/AP/Jerome Delay