Ve Francii kdosi střílel na český autobus se školáky. Šest zraněných

Zavadil: Policie zatím nemá stopu (zdroj: ČT24)

Neznámý útočník střílel na jihu Francie po českém autobuse, ve kterém mimo jiné cestovalo třicet školáků ze západočeského Stodu. K incidentu došlo v sobotu večer u města Montélimar. Střepy skla poranily šest ze 75 cestujících, z toho jedno dítě. Nikdo není v ohrožení života.

Autobus vezl dvě třídy deváťáků ze základní školy ve Stodu z výletu ze Španělska, spolu s nimi v autobuse cestovali další pasažéři, kterými cestovní kancelář doplnila volné sedačky. České velvyslanectví v Paříži incident potvrdilo. „V tuto chvíli můžeme říci, že nikdo není v ohrožení života,“ informovala Irena Valentová z ministerstva zahraničí.

Prokurátor města Valence Alex Perrin uvedl, že zasaženo bylo čelní i zadní okno autobusu. „První výstřel rozbil přední sklo, pak druhý výstřel rozbil po několika vteřinách zadní sklo vozidla,“ řekl novinářům. Hledaný útočník podle něj střílel z lovecké pušky.

Zřejmě šlo o náhodu

„Cestující spali nebo odpočívali,“ řekl iDnes vedoucí školního zájezdu, učitel Jindřich Terč. „Do čelního skla v horním patře autobusu něco udeřilo, domnívali jsme se, že je to kámen. Byl to ale výstřel, na místě byl cítit i střelný prach. Náboj prolétl přes čelní i boční sklo a pak se vysypalo i zadní sklo.“

Cestující začali hned ošetřovat zraněné, autobus mohl zastavit u čerpací stanice necelé tři kilometry od místa útoku. „Shodou okolností tam byli francouzští policisté, kterým jsme událost oznámili, a oni kontaktovali záchranku. Děti jsme tam přesunuli z autobusu do bezpečí stanice,“ cituje server Terče.

Podle prvních poznatků střílel neznámý pachatel z přemostění dálnice A7, po které vůz jel v sobotu krátce před půl jedenáctou večerní u města Montélimar. Důvod incidentu je nejasný.

Perrin nevěří, že by si střelec úmyslně vybral právě český autobus: „Není důvod si myslet, že tento autobus byl větším terčem než nějaký jiný.“ Francouzská policie v minulosti řešila několik případů, kdy útočníci házeli z dálničních mostů na auta kameny.

Přivolaná policie konstatovala, že autobus zasáhly dva výstřely, ale zatím nemá žádnou stopu. V tuto chvíli není možné říct, jestli šlo o úmysl, nebo o náhodu.
Petr Zavadil
zpravodaj ČT ve Francii

Nikdo není v ohrožení života

Záchranáři odvezli všechny zraněné do nemocnic v Montélimaru a Valence. Střepiny z rozbitého čelního skla horního patra autobusu poranily šest osob ve vozidle. Pět lidí bylo postiženo lehce, čtyřiapadesátiletá žena má vážnější poranění, střepy ji zasáhly v oblasti oka. Zůstává hospitalizována, lékaři vyhodnocují, zda bude převezena do České republiky.

Ve francouzské nemocnici je také muž, který má poraněné stehno, jeho stav však není vážný a brzy by měl být transportován do České republiky. Pro ostatní byly vyslány náhradní autobusy. „Čeští školáci a jejich doprovod se mohli vrátit domů. Přijely pro ně dva autobusy, první v jednu hodinu ráno, druhý v šest hodin,“ uvedl server FranceBleu. Valentová potvrdila návrat první skupiny do Česka. „Ta druhá v tuto chvíli do Česka dojíždí,“ informovala mluvčí po páté hodině odpolední.

Ředitelka stodské základní školy Martina Macánová serveru iDnes řekla, že jeden z žáků utrpěl od střepu poranění na hlavě. Byl ošetřen ve Francii a v doprovodu učitelky už je rovněž na cestě domů.