U Kréty se převrátila loď se stovkami uprchlíků, probíhá rozsáhlá záchranná akce

Asi 140 kilometrů jižně od Kréty se převrátila loď se stovkami běženců. Zachráněno zatím bylo 340 lidí, po dalších řecké námořnictvo pátrá. Z moře už bylo vytaženo prvních devět těl.

Do rozsáhlé záchranné operace se zapojily dvě hlídkové lodě a dvě helikoptéry, záchranářům pomáhají také čtyři další plavidla, která byla v době neštěstí v oblasti.

Loď podle Mezinárodní organizace pro migraci vyplula z Afriky, cílem plavby byla zřejmě Itálie. Agentura ANSA uvedla, že poplach jako první vyhlásila italská námořní hlídka a pak jejich řečtí kolegové.

Pobřežní stráž uvedla, že ztroskotané asi 30 metrů dlouhé plavidlo připomíná velkou rybářskou loď. Podle informací AP se loď po převrácení zcela nepotopila. Řecká média spekulovala o tom, že by na palubě mohlo být až 700 lidí, ale úředně tento údaj nebyl s to nikdo potvrdit.

Pašeráci a převáděči po uzavření takzvané balkánské cesty začali k přepravě lidí do Evropy nově využívat trasu přes řeckou Krétu. Tento týden na ostrov připlulo několik desítek lidí. Také se obnovil provoz na středomořské uprchlické trase ze severní Afriky do Itálie. Minulý týden se na ní při nehodách utopilo nebo je pohřešováno zhruba 1000 lidí, sdělila Mezinárodní organizace pro migraci.

Na březích Libye objeveno přes sto těl běženců

Na plážích západní Libye našli záchranáři od čtvrtka těla 117 utonulých běženců. Mezi mrtvými je 70 žen a pět dětí. Zatím není zřejmé, kdy a jak se migranti utopili.

Červený kříž ve čtvrtek informoval, že na libyjské pobřeží nedaleko přístavního města Zuára vyplavilo moře těla více než stovky uprchlíků, kteří utonuli při snaze dostat se ze severní Afriky do Evropy. Od rána pátrají týmy v oblasti po dalších obětech.