V Keni je největší uprchlický tábor světa. Kvůli obavám z extremismu ho zavřou

Nikoli Blízký východ, ale Afrika je místem, kde se nachází největší uprchlický tábor na světě. Základy Dadaabu v Keni pocházejí z počátku devadesátých let. Teď to ale vypadá, že více než tři sta tisíc obyvatel bude muset odejít. Keňská vláda chce tábor zrušit, protože se podle ní stal také líhní extremismu.

Do uprchlického tábora Dadaabu lidé přicházejí z různých důvodů. „Přišli jsme o všechno kvůli suchu,“ přiblížila somálská uprchlice Nuria Arteová, která je v táboře s dětmi už pět let. Jiní utíkají před násilím, vraždami nebo nucenými sňatky. Většina pochází z Jižního Súdánu, Somálska a v posledních letech také z Konga, Rwandy nebo Burundi, tedy zemí, kde jsou lidská práva stále cizím slovem.

Teď se ale mají statisíce zdejších lidí sbalit a odejít. Největší uprchlický tábor na světě Nairobi zavírá kvůli bujícímu extremismu a kriminalitě. „Toto vládní rozhodnutí padlo na základě faktu, že se tábory staly živnou půdou pro milice Al-Šabáb i pašeráctví,“ prohlásil keňský ministr vnitra Joseph Nkaissery.

Největší uprchlický tábor na světě zavírá (zdroj: ČT24)

„Uprchlický tábor představuje pro Keňu existenční hrozbu,“ tvrdí viceprezident východoafrické země William Ruto. Jako příklad uvedl teroristické útoky na nákupní středisko Westgate v roce 2013 a na univerzitu v Garisse v roce 2015, které si vyžádaly celkem více než 200 obětí. Plány na atentáty podle Rutta islamisté připravili právě v Dadaabu.

Experti ale varují před opakem. Po rozpuštění obřích migračních útočišť podle nich hrozí větší radikalizace. Vrátit se je ve většině příkladů rovnítkem pro život ve strachu z bombových útoků islamistů nebo střetů oficiálních vlád s povstalci.

Podmínky pro bezpečný návrat do Somálska podle velitele mise Lékařů bez hranic nejsou

Humanitární organizace varují, že na masivní přesun není připraven nikdo. „Zavření tábora bude mít dramatické humanitární a zdravotní následky pro populaci. Podmínky pro důstojný a bezpečný návrat do Somálska v tuto chvíli nejsou,“ uvedl velitel mise Lékařů bez hranic v Keni Charles Gaudry.

Základy mizejícího Dadaabu postavily úřady OSN na začátku devadesátých let po vypuknutí občanské války v Somálsku. Původně měly sloužit pro devadesát tisíc lidí. Někteří z jeho obyvatel tam prožili celý život.