Paříž kvůli stoupající Seině zastavila podzemku a zavřela Louvre

Paříž kvůli stoupající hladině Seiny preventivně zastavila provoz na lince C expresní podzemky RER v blízkosti řeky. Do pátku bude uzavřeno i muzeum Louvre. Kvůli velké vodě muselo být ve Francii evakuováno přes pět tisíc lidí, úřady evidují jednu oběť. Pět mrtvých je na jihovýchodě Bavorska, kde se kvůli vytrvalým dešťům vylil Inn a jeho přítoky. Čtyři lidé zahynuli už začátkem týdne v Bádensku-Württembersku. Zejména v okolí Pasova pak očekávají meteorologové další vydatné srážky.

Lokální záplavy vyvolané mimořádně silnými dešti, které nyní sužují centrální část země, přinutily ve Francii od neděle k evakuaci několik tisíc lidí, na 21 700 domácností je bez elektřiny. Prezident Francois Hollande sdělil, že v příštích dnech vyhlásí v postižených zónách stav přírodní katastrofy, což umožní vládě ihned uvolnit peníze na pomoc těmto regionům.

Seina ve čtvrtek večer dosáhla úrovně 5,13 metru a v pátek by měla vzhledem k pokračujícím lijákům kulminovat ve výšce 5,3 až 5,9 metru. To by podle zástupců SNCF znamenalo, že bez protipovodňových opatření, konkrétně uzavření čtyř větracích šachet mezi dráhou RER a Seinou, by byly zaplaveny stanice mezi zastávkami Saint-Michel a Musée d'Orsay.

Pršet má i o víkendu. Úřady vydaly varování, že situace vyžaduje „mimořádnou obezřetnost“, především v centrálním regionu kolem Paříže Ile-de-France. Podle meteorologů ale nehrozí opakování katastrofálních záplav z roku 1910, kdy Seina dosáhla 8,42 metru, zaplavila stanice metra a paralyzovala provoz ve městě.

Společně s velou vodou omezuje chod města i stávka železničářů, jezdí zhruba polovina vlaků. Ve čtvrtek se k akci připojila i městská hromadná doprava, omezení se týká například trasy z centra na Letiště Charlese de Gaulla. Stávkuje i šestnáct jaderných elektráren. „Odboráři se rozhodli, že budou cíleně omezovat dodávky elektřiny například do vládních budov,“ uvedl zpravodaj ČT Petr Zavadil.

Nově se na stávku chystají i piloti Air France. Tři odborové svazy vyzvaly ke stávce, která by se měla konat na samém začátku fotbalového mistrovství Evropy ve Francii, a to od 11. do 14. června.

Hasiči evakuují obyvatele obce Longjumeau jižně od Paříže
Zdroj: Reuters/Christian Hartmann

Ve městě Nemours v departementu Seine-et-Marne východně od Paříže pomáhalo 500 hasičů v preventivní evakuaci asi 200 obyvatel domů v bezprostřední blízkosti řeky poté, co voda zaplavila ulice a vytopila sklepy.

Zaplavené město Nemours
Zdroj: ČTK/AP/Francois Mori

Náhlý příval vody si zřejmě vyžádal smrt 86leté ženy v jejím obydlí – požárníci našli její tělo plavající na hladině. Úřady se neshodují zatím v tom, zda se utopila, či byla mrtvá již předtím. „Je to už 60 let, co tady žiju, ale tohle jsem nikdy nezažila,“ komentovala podle agentury AFP situaci v Nemoursu ohromená zaměstnankyně místní samoobsluhy Sylvette Gounaudová.

Kritická je také situace v departementu Essonne. Evakuováno je zatopené centrum města Longjumeau. V této oblasti žije asi 2000 lidí. Voda místy sahá do výšky až 1,5 metru.

Voda neopadává ani v Německu

Záchranáři zasahovali celou noc i v Německu na jihovýchodě Bavorska. V okolí obce Pfarrkirchen spadlo ve středu během jen několika hodin 32 litrů srážek na metr čtvereční. V noci postupně vysoké hladiny řek začaly opadat.

Ve středu večer nalezli záchranáři těla tří žen v zatopeném domě v obci Simbach am Inn, čtvrtou oběť zde našli dnes – byl jí pětasedmdesátiletý muž. Další obětí je žena, jejíž tělo záchranáři našli ve středu večer v potoce v obci Julbach. Uřady ovšem stále pohřešují několik dalších lidí, po dvou pátrají potápěči také v Simbachu am Inn.

Úřady vyhlásily stav nebezpečí v okrese Wesel v Severním Porýní-Vestfálsku, kde byla ohrožena stabilita jedné hráze. Tu pomocníci zpevnili pytli s pískem a kontrolovaně ji začali odpouštět.

Škody, které některým připomínají válku, se jen v Simbachu odhadují na desítky milionů eur. Na mnoha místech už lidé s pomocí hasičů začali odklízet nepořádek a pumpovat vodu ze sklepů.

Bavorská vláda, podle níž bude odstranění škod v některých místech trvat i měsíce, už obyvatelům postiženým záplavami přislíbila pomoc, ta v první fázi dosáhne okamžitého příspěvku 1500 eur (40,5 tisíce korun). Premiér Horst Seehofer přislíbil i rychlou obnovu zničené infrastruktury. Devět tisíc domácností bylo v noci na čtvrtek bez elektřiny, nyní zůstává bez proudu 3500 domácností.

Zaplavená trať na německé straně hranice s Českem v noci na čtvrtek omezila i provoz vlaků mezi Děčínem a Bad Schandau. Problémy začaly po 21:30, zpoždění měly noční mezinárodní rychlíky. Ráno před půl sedmou byl provoz obnoven.

Kvůli tlakové níži, která se nad Německem točí, se aktuální výstraha týká hlavně severozápadu země. Během víkendu se má ale špatné počasí opět přesunout na jih, kde v posledních desítkách hodin napáchalo největší škody.