Ve Fallúdži uvízlo 20 tisíc dětí. Ušetřete je, vyzývá UNICEF Iráčany i islamisty

Analytik Tureček: Ve Fallúdži je Islámský stát doma (zdroj: ČT24)

Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF) se obává o životy 20 tisíc dětí, které uvízly ve městě Fallúdža, kde irácká armáda svádí těžké boje s Islámským státem. UNICEF vyzval vojáky i islamisty, aby na ně brali během válčení ohled a snažili se je ušetřit.

OSN i mnohé organizace na ochranu lidských práv vyjádřily obavy zhruba o 50 tisíc civilistů, kteří se ve Fallúdži nacházejí. Extremisté jim pod pohrůžkou smrti brání město opustit, uprchnout se podařilo jen velmi malému počtu lidí. Ti popisují, že ve městě lidé umírají hlady a že teroristé užívají civilistů jako živých štítů.

„Životy a budoucnost dětí, které jsou násilně naverbovány do bojů, jsou ohroženy. Jsou donuceny nosit a používat zbraně a bojovat ve válce dospělých,“ uvedl UNICEF ve svém prohlášení. Vyzval proto obě strany konfliktu, aby „chránily děti uvnitř Fallúdže a zajistily bezpečný odchod těm, kteří si přejí město opustit“.

„Ve Fallúdži je Islámský stát doma. Převládá tam sunnitské obyvatelstvo, které má navíc velmi silné výhrady vůči irácké vládě a jejím spojencům. Dokonce můžeme říci, byť se to těžko dokládá, že ve Fallúdži lze předpokládat vysoké procento obyvatel, kteří s Islámským státem nějakým způsobem dokonce sympatizují,“ říká analytik Metropolitní univerzity Praha Břetislav Tureček.

Připomíná, že někteří obyvatelé města příchod bojovníků Islámského státu vítali jako osvobození od vládních jednotek. „Tito lidé možná nemají takovou motivaci utíkat, jakou měli křesťané nebo Jezídové před dvěma lety na severu Iráku,“ uvažuje Tureček.

Civilisté, kteří uprchli z předměstí Fallúdži, se provizorně shromáždili v nedalekém městě Karma
Zdroj: Thaier Al-Sudani/Reuters

Nelítostný boj

Fallúdža leží asi 50 kilometrů západně od Bagdádu. První fáze ofenzivy, kterou ze vzduchu podporují letouny koalice pod vedením Spojených států, začala minulé pondělí. Tento týden irácké jednotky oznámily, že vstoupily do města. Probíhající střety jsou podle Hajdara Ubajdího z irácké protiteroristické jednotky „nelítostné“, islamisté kladou tvrdý odpor.

Fallúdža je v rukou islamistů už od ledna 2014. Někteří očekávají, že závěrečná bitva o město se uskuteční během několika příštích dní, jiní soudí, že boj o město bude naopak zdlouhavý. Bojovníci Islámského státu měli oblast dva roky pod kontrolou a mohli tak vybudovat své pozice. Po městě rozmístili množství podomácku vyrobených výbušnin.